Blaasstenen en blaasgruis zijn een redelijk veel voorkomend probleem. Niet alleen bij honden, maar bij veel huisdieren.
Deze stenen kunnen veel blaasproblemen veroorzaken, zoals pijn, ontstekingen, bloedingen, infecties en moeite hebben met plassen of zelfs helemaal niet meer kunnen plassen.
Deze blaasstenen kunnen dus levensbedreigende gevolgen hebben. Dus ook al komt het vaak voor, neem het wel serieus!
Er kunnen wel preventieve maatregelen genomen worden om blaasgruis te voorkomen, zeker bij honden die er gevoelig voor zijn om te krijgen. Gelukkig zijn er ook meerdere behandelingen beschikbaar. Door wat meer kennis op te doen van blaasstenen, weet je ze beter te voorkomen, en herken je de symptomen sneller.
Onderwerpen
- Wat zijn blaasstenen?
- Verschillende soorten
- Symptomen
- Oorzaken
- Blaasstenen ontdekken bij je hond
- Risico's
- Behandeling
- Blaasstenen voorkomen
Wat zijn blaasstenen?
Blaasstenen zijn harde, steenachtige voorwerpen in de blaas van je hond. Deze stenen bestaan uit verschillende mineralen en kunnen verscheidene vormen aannemen. Er kunnen zich meerdere stenen vormen in de blaas. Ze kunnen klein blijven, maar ze kunnen ook erg groot worden. Blaasstenen zijn wat anders dan nierstenen. Blaasstenen vormen zich namelijk in de… jawel, blaas en dus niet in de nieren.
Verschillende soorten
Struvietstenen: Struvietstenen worden ook wel tripelfosfaat stenen of magnesium-ammonium-fosfaat stenen genoemd. Deze zijn vaak glad en wit van kleur. Struviet is een normaal onderdeel van de urine van een hond, maar in opgeloste vorm. Als gevolg van bijvoorbeeld een infectie kunnen er verandering plaatsvinden in de urine, met als gevolg het ontstaan van de blaasstenen. Dit type komt het meeste voor.
Calciumoxalaatstenen: Deze stenen variëren vaak in kleur van wit tot zwart en hebben veel textuur. Ook deze zien we vaak bij honden en zijn bijna net zo veel voorkomend als Struvietstenen.
Uraatstenen: Uraatstenen komen niet zo veel voor, maar zien we vaker terug bij bepaalde rassen. Zo zijn Dalmatiërs redelijk kwetsbaar voor dit type blaassteen.
Cystine stenen: deze vorm is vrij zeldzaam en komt meer voor bij reuen. Ook deze steen heeft een ruige textuur en kan verschillende kleuren hebben.
Silica stenen: ook silica stenen zijn vrij zeldzaam en komen vaker voor bij mannetjes dan bij vrouwtjes.
Symptomen
Een aantal symptomen die voorkomen zijn: vaak plassen, in huis plassen, bloed in de urine, likken aan het uiteinde van de urinebuis, janken en inspannen tijdens het plassen.
Als een hond plasproblemen heeft, dan uit zich dat vaak in ongemak en moeite met plassen. Het likken aan het uiteinde van de urinebuis kan erop wijzen dat er daar iets pijn doet of dat hij er ongemak ervaart.
Door de pijn en ongemak kunnen er ook ongelukjes in huis gebeuren. Ook kan een hond het idee hebben dat hij nodig moet plassen, ook al zit zijn blaas nog lang niet vol. In zeldzame gevallen kan het zo zijn dat een hond helemaal niet meer kan plassen, wat een groot probleem is! Breng dan ook zeker een bezoek aan de dierenarts.
Een van de duidelijkste signalen dat er iets mis is, is als er bloed in de urine zit. Dit kan meerdere oorzaken hebben, waar blaasstenen dus ook een van is. Blaasstenen irriteren de blaaswand, waardoor bloed in de urine terecht komt. Het kan ook voorkomen dat er klontjes of propjes in zitten.
Oorzaken
Struvietstenen ontstaan vaak doordat de urine minder zuur wordt door het werk van bacteriën. Doordat Struviet al aanwezig is in de blaas, wordt dit geconcentreerder en vormt kristallen. Deze kristallen voegen zich samen en vormen zo de blaasstenen.
Calciumoxalaatstenen vormen zich als de urine erg zuur is en als er veel calcium, citraten of oxalaten aanwezig zijn. Er kunnen meerdere oorzaken zijn die nog niet helemaal duidelijk zijn.
Uraatstenen ontstaan door een genetische afwijking die de normale stofwisseling van urinezuur aantast. Ook Cystine stenen ontstaan door genetische afwijkingen.
Bij Silica stenen speelt vaak de voeding een grote rol. Zeer waarschijnijk verhoogt voedsel met veel maïsgluten de kans dat Silica stenen zich kunnen vormen.
Blaasstenen ontdekken bij je hond
Met behulp van een X-ray kan een dierenarts vastellen of het bij je hond inderdaad gaat om blaasstenen. Aangezien de stenen vaak opgebouwd zijn uit mineralen, zijn deze vaak fel wit op de X-ray en dus duidelijk te zien. Uraatstenen of kleine stenen laten zich niet snel zien op een X-ray. In dat geval is het nodig om een echo te nemen.
Vaak kan een dierenarts ook een diagnose stellen aan de hand van een urinemonster. Tijdens een onderzoek met een microscoop kan hij namelijk de gevormde kristallen al zien. Dan weet hij dus dat een hond al blaasstenen heeft of dat die zich aan het vormen zijn.
Risico’s
Sommige honden hebben een grotere kans op het ontstaan van stenen dan andere honden. Zo hebben Dalmatiërs en Engelse Bulldogs meer kans om uraatstenen te krijgen.
Over het algemeen hebben teefjes meer last van Struvietstenen en reutjes meer van Calciumoxalaatstenen. Honden met urineweginfecties hebben meer kans op Struvietstenen dan honden zonder infectie.
Honden zoals de Shih Tzu, de Yorkie of de Dwergschnauzer zijn gevoeliger voor Struviet- of Calciumoxalaatstenen, terwijl de Duitse Herder dan weer meer last heeft van Silica stenen.
Als een hond al eens een vorm van blaasstenen heeft gehad, dan is de kans groot dat hij ze weer kan krijgen.
Behandeling
Afhankelijk van het soort steen wat zich in je hond z'n blaas bevindt, kan je dierenarts bepaalde medicatie voorschrijven of een verandering in het dieet voorstellen. Struvietstenen kunnen vrij makkelijk opgelost worden door je hond een speciaal dieet te laten volgen.
Zo zou je bijvoorbeeld Sensipharm tabletten kunnen gebruiken, deze voor kleine honden onder de 5kg, en deze voor honden boven de 5kg. Vraag wel eerst je dierenarts om advies voordat je zomaar je hond z'n dieet gaat veranderen.
Als het niet mogelijk is om de stenen op te laten lossen, dan moet er geopereerd worden. In sommige gevallen kunnen de stenen gebroken worden door het gebruik van ultrasone golven. Als de stenen genoeg zijn opgebroken in kleine stukjes, dan kunnen ze via de plasbuis uitgespoeld worden.
Als de stenen al klein genoeg zijn zonder ze eerst op te breken met ultrasone golven, dan worden ze meteen al uitgespoeld.
Blaasstenen voorkomen
Als je hond al gevoelig is voor het krijgen van blaasstenen, dan kan je dierenarts je aanraden om je hond aan een speciaal dieet te zetten, zodat de vorming van blaasstenen verminderd wordt. Ook moet je zorgen dat je hond genoeg drinkt, zodat hij vaak genoeg plast, waardoor de urine concentratie vermindert.
Als een hond genetisch gezien al hogere kans heeft op blaasstenen, dan is het niet aan te raden om hiermee te fokken.
Wat ook kan helpen om blaasstenen te voorkomen is om de blaas- en urinewegen gezond te houden met behulp van Puur Cranberry.