top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

Hoe vaak moet je je pup uitlaten?



Je hebt net je nieuwe pup in huis, en nu wil je graag zo snel mogelijk naar buiten om hem aan de hele buurt te laten zien.


Maar mag dit eigenlijk al? En hoe vaak moet je hem dan uitlaten? En hoelang per wandeling? Een hoop vragen waar we je antwoord op gaan geven!


Ga in ieder geval naar buiten voordat hij de noodzaak voelt om binnenshuis zijn behoeftes te doen. Dit houdt in: gedurende de dag minstens elke 1-2 uur, maar ook vóór het slapen gaan, en ná het slapen, spelen en eten.


Een goede vuistregel voor hoelang je puppy zijn plas en poep in kan houden is 1 uur per maand dat hij oud is. Een pup van 2 maanden kan dus in theorie 2 uur zijn plasje inhouden.


Onderwerpen


Hoe vaak moet je je pup uitlaten?

We hebben het al verklapt in het intro van dit artikel, maar je moet je pup dus vaker uitlaten dan dat zijn blaas groot is.


Een vuistregel om te bepalen hoelang je pup zijn ontlasting in kan houden, is dat hij het ongeveer 1 uur in kan houden per maand dat hij oud is.


Momenten waarop ze ook vaak moeten plassen en/of poepen zijn nadat ze wakker worden, nadat ze hebben gespeeld of nadat ze net hebben gegeten. Het is ook belangrijk om vlak voor het slapen nog even te gaan, zodat ze het 's nachts langer volhouden.


Verderop in dit artikel lees je of je er 's nachts ook nog uit moet om ze uit te laten.


Elke puppy is uiteraard verschillend, dus let op de signalen die aangeven dat hij zijn behoefte moet doen. Loopt hij bijvoorbeeld zenuwachtig en druk snuffelend rondjes? Haak dan snel de riem aan en loop even naar buiten.


puppy snuffelt stenen vloer in huis

Vanaf hoeveel weken mag een puppy naar buiten?

De eerste weken van de puppytijd kan je kleine nieuwe vriend nog niet zomaar onbezorgd naar buiten om de wereld te ontdekken.


In deze eerste paar weken is het immuunsysteem van je pup zich nog volop aan het ontwikkelen, en als ze nog niet alle inentingen hebben gehad, dan liggen er een aantal enge ziektes op de loer die je pup fataal kunnen worden.


Door te snuffelen en te likken aan vuilnis op straat en de urine van andere honden kunnen ze ziektes krijgen zoals, Parvo, Hondenziekte, De ziekte van Weil en HCC.


Het is verstandig om ze pas vanaf 12 weken echt buiten uit te laten, op het moment dat ze alle vaccins hebben gehad.


Hoelang mag een puppy wandelen?

Hoelang je puppy nou eigenlijk mag wandelen is ook nog een vraag die je jezelf zou kunnen stellen.


Een richtlijn die je kan gebruiken is dat ze 10 minuten per wandeling mogen lopen per maand dat ze oud zijn. Dus in het geval van een 2 maanden oude pup, mag deze 20 minuten per wandeling maken.


Echter, als je pup eerder tijdens een wandeling aangeeft moe te zijn, maak dan een korter rondje.


Elk ras heeft verschillende behoeftes en energieniveaus, maar met elke pup, van welk ras dan ook, wil je je wandelingen niet te lang maken.


Zeker bij grote rassen zou je verwachten dat je een groter rondje moet lopen, maar dat is juist een slecht idee. De eerste maanden zijn de botten van een hond nog volop in ontwikkeling.


Grote rassen hebben juist langer nodig om hun botten volledig tot ontwikkeling te laten komen.


Als je je hond in de puppytijd te veel laat bewegen, dan kan dit op latere leeftijd problemen opleveren met de botten en gewrichten.



Do's & Don'ts

Do's:

  • Ga regelmatig naar buiten. Meerdere korte wandelingen zijn beter dan minder, maar langere wandelingen.

  • Draag je nog niet volledig gevaccineerde pup, tenzij je zeker weet dat een plek op de grond niet bevuild is.

  • Doe zo snel mogelijk mee met een puppycursus. Bij een puppycursus kan je pup veilig met leeftijdsgenootjes socialiseren.


Don'ts:

  • Laat je hond niet te veel bewegen. Dit is niet goed voor de ontwikkeling van de botten.

  • Laat je puppy niet snuffelen op plekken waar andere honden geürineerd hebben, voordat ze volledig zijn geënt.

  • Laat je pup niet te veel spelen met andere honden tijdens de wandeling. Snelle en rare bewegingen tijdens het spelen zijn niet goed voor de ontwikkeling van de botten.



Ongelukjes

Als je niet op tijd bent geweest met naar buiten gaan, en je hondje heeft binnenshuis zijn behoefte gedaan, wordt dan niet boos.


Belangrijk is dat je kalm blijft en de rotzooi opruimt. De kop van je puppy door zijn eigen uitwerpselen smeren heeft totaal niet het gewenste effect en zorgt er alleen maar voor dat het vertrouwen tussen jou en je hond geschaad wordt.


Als er vaker ongelukjes gebeuren, moet je er over nadenken om de tijd tussen wandelingen nog iets korter te maken. Dit komt het zindelijk maken van je pup alleen maar ten goede.


Iets wat hier ook bij kan helpen is een binnenshuis hondentoilet. Dit is in feite een soort grasmat waar je pup gewoon z'n behoefte op kan doen. Zo is de kans kleiner dat hij een plasje doet op je mooie tapijt. Het hondentoilet is ook nog eens makkelijk schoonmaken, dat is voor jou natuurlijk ook fijn. Bekijk het hondentoilet op bol.com!



Moet je je puppy 's nachts uitlaten?

Nu de vraag waarop we allemaal hopen dat het antwoord nee is..


Helaas moet ik je teleurstellen. De eerste weken en maanden van een puppyleven is het vaak noodzakelijk om er minstens 1 a 2 keer 's nachts uit te gaan om even een snelle plas te doen.


Dit hoeft geen heel rondje te zijn. Het tegenovergestelde juist. De enige reden waarom je naar buiten gaat is om de pup even de blaas te laten legen, daarna moeten ze meteen weer naar bed. Ze moeten immers niet denken dat het tijd is om te spelen.


Meestal vanaf 3 a 4 maanden kan je pup het de hele nacht volhouden zonder een plasje te hoeven doen.


Een ding dat je kan doen om de slaaptijd van je pup te verlengen zonder tussendoor te ontlasten, is om een uurtje voor het slapen gaan de drinkbak al weg te halen en dan net voor het naar bed gaan nog even de laatste plas te doen.


Zo heeft je pup een legere blaas en is de kans kleiner dat hij 's nachts weer een plasje moet doen.


Veilig socialiseren

Je wil graag zo snel mogelijk met je hond gaan wandelen, maar voordat alle vaccinaties compleet zijn, is dit nog geen veilig idee.


Het is wel zo dat juist die eerste weken cruciaal zijn voor het socialisatieproces. Hoe laat je je pup dan toch veilig wennen aan de wereld en socialiseren met andere mensen en honden?


Een ding wat je kan doen is om je pup te dragen in een buidel of in een hondenwagen te zetten. Op deze manier kun je toch een stuk wandelen, nieuwe plekken ontdekken, of een rit met de tram of trein maken, zonder dat je pup in aanraking komt met andere honden of met de vieze grond.


Maak alleen geen te grote reizen. Mentaal wordt een puppy ook extreem geprikkeld door het zien, horen en ruiken van allemaal nieuwe dingen, geluiden en geuren. Hij heeft ook zijn rust nodig om al deze prikkels te verwerken, anders kan hij overprikkeld raken, en dat komt je pup niet ten goede.


Nog iets wat je wel kan doen om ze toch te laten socialiseren is het volgen van een puppycursus. Hier kunnen ze in een veilige omgeving met leeftijdsgenootjes spelen.


Volgens een onderzoek gepubliceerd in de "Journal of the American Animal Hospital Association" in 2013 hebben puppies die hun eerste vaccinatie al gehad hebben -maar nog niet volledig immuun zijn- en naar een puppycursus gaan, geen verhoogd risico op de ziektes die ze kunnen krijgen in vergelijking met puppies die thuis blijven.


Vanaf hoeveel maanden een normale wandelroutine met pup?

Nu ben je waarschijnlijk ook wel nieuwsgierig naar hoelang het duurt voordat je niet meer elk uur naar buiten hoeft, of 's nachts eruit moet.


In dit artikel van petplan.nl staat een handig schema om als richtlijn te gebruiken die ik hieronder overgenomen heb.



Conclusie

Zoals je ziet heeft het hebben van een puppy aardig wat voet in aarde, maar het is het uiteindelijk allemaal waard als je er een beste vriend bij krijgt die je onvoorwaardelijke liefde geeft!


Trouwens..!


Ben je nog op zoek naar het allerbeste voer voor jouw lieve pup, dan kan je ik zeker het voer van Just Russel aanbevelen. Dit voer is volledig op maat gemaakt voor jouw hond, gebaseerd op een aantal simpele vragen die je eerst moet beantwoorden.


Kijk hier meteen op de site (nú met 30% korting!), of lees eerst mijn review over Just Russel hondenvoer.


Just Russel heeft al hondenvoer vanaf €19,99 per maand!


Gratis tip:

De dierenartskosten kunnen met een pup aardig in de papieren lopen. Om flinke dierenartskosten te voorkomen, kan ik je zeker aanraden om een hondenverzekering af te sluiten.


Wil jij ook de beste verzekering voor jouw lieve pup, dan zou ik je aanraden om even mijn artikel te lezen waarin ik de beste hondenverzekeringen vergelijk.


(Heb je geen zin om alsnog hondenverzekeringen te vergelijken? Dan zal ik alvast de beste 2 voor je verklappen. Figo heeft namelijk de beste dekking en PetSecur is de goedkoopste en meest gekozen. Doe er je voordeel mee!)


Meer artikelen

bottom of page