top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

10x Coole tips: hond afkoelen én koel houden deze zomer!


bruine hond met zonnebril ligt op een bedje op het strand, maar heeft het lekker koel dankzij deze verkoelende tips
Deze hond houdt z'n hoofd koel deze zomer!

De hittegolven vliegen om je oren in Nederland tegenwoordig! Dan is het wel zo fijn als je niet alleen zelf een beetje koel kan blijven, maar je hond natuurlijk ook.


Je hond heeft het nog zwaarder te verduren, met die dikke vacht. Daarnaast kunnen ze ook nog eens niet zweten, dus dan kunnen ze het wel waarderen als je ze een handje helpt met afkoelen in die zomerse hitte.


Om je op wat ideeën te brengen heb ik 10 coole tips - pun intended - voor je op een rijtje gezet!


1. Zorg voor voldoende vers en koel water

Zorg dat je altijd koel en vers drinkwater heb staan voor je harige vriend. Ververs het regelmatig, en mocht je erop uit gaan met je hond, zorg dan dat je een flesje met water bij je hebt voor de hond.


Een dopper (zo'n ding) werkt hier erg goed voor.


Hydrateren kan je leren is me wel eens verteld, en dat zou ik dan ook aanraden met deze extreme hitte. Je hond zal het vast met me eens zijn!


Wat trouwens erg handig is, is om een drinkbak te hebben die je kan koelen. Deze op het plaatje hieronder is er zo eentje. Je zet hem 2 uur in de vriezer en vervolgens blijft hij 8 uur lang koud. Cool!




2. Zorg voor voldoende schaduw

Zorg dat je hond kan ontsnappen aan de brandende zon door een schaduwrijke plek in je tuin te maken. Creëer wat schaduw door een parasol op te zetten of een tentje op te gooien.


Zo hebben ze hun eigen kleine oase waar ze lekker kunnen schuilen van de zon.


Een bedje met overkapping, zoals deze, of een klein tentje, deze bijvoorbeeld, is erg gaaf en ook nog eens erg handig. Het tentje is echter wel bedoeld voor binnen, dus ik zou hem 's nachts, of mocht het overdag plots gaan regenen, toch weer even binnen zetten.




3. Vries wat snoepjes en snacks in

Verwen je hond met wat ingevroren snoepjes en snacks. Vul bijvoorbeeld een Kong, zoals deze, of een ijsblokjesvorm met wat lekkers, zoals yoghurt, geprakt fruit, of zelfs wat bouillon, mits er niet te veel zout in zit uiteraard.


Stop het in de vriezer totdat ze volledig bevroren zijn.


Deze ijskoude verwennerij is niet alleen lèkker voor je hond, maar helpt ze ook om hun lichaamstemperatuur naar beneden te krijgen en heerlijk af te koelen. Ideaal dus met dat warme weer!


Ik heb ook een artikel geschreven met 10 heerlijke en simpele recepten voor hondenijsjes. Ideaal voor tijdens dat warme weer, maar ook leuk als traktatie in andere seizoenen. Snel kijken dus.




4. Gebruik een koude handdoek of bandana

Koel je pup even lekker af door middel van een natte handdoek of hondenbandana, deze vind ik erg leuk. Dompel het onder in wat verkoelend water en leg het om je hond z'n nek of leg de handdoek op de grond zodat hij er op kan liggen.


Dit creëert een verfrissend gevoel voor je hond. Je moet wel regelmatig even de handdoek weer nat maken, als 'ie droog of opgewarmd is. De bandana blijft wel een paar uurtjes koel. Het is een simpele maar effectieve manier om meteen wat verlichting van de hitte te krijgen.




5. Vul een kinderzwembad of zet de tuinsproeier aan

Maak van je achtertuin een water wonderland voor je harige vriend. Vul bijvoorbeeld een kinderzwembadje met water, zodat je hond daar lekker in kan springen en spelen.


Ook een tuinsproeier is hiervoor heel goed geschikt, gegarandeerd dat je hond dat fantastisch vindt! (Als je hond überhaupt van water houdt natuurlijk!)


De meeste honden houden gelukkig wel van water, dus dit is een leuke manier om ze af te koelen, terwijl ze het ook nog eens enorm naar hun zin hebben.


Wat helemaal ideaal is, is dit speciale hondenzwembadje. Het is namelijk een zwembadje speciaal gemaakt voor honden, maar dat niet alleen, als je de tuinslang erop aansluit, dan sproeit er water uit de randen. Hoe leuk is dat!


Daarnaast is het ook nog eens ideaal voor de kinderen en kleinkinderen!




6. Trek je hond een koelvest aan

Help je hond koel en stijlvol de zomer door met een koelvest. Je hebt namelijk speciale koelvesten voor honden. Even onderdompelen in het water en dan wordt je hond lekker een tijdje verfrist.


Met zo'n vest wordt je hond de coolste hond van de wijk, letterlijk!


Een vest dat ik je kan aan raden is deze van Roegaarden. Dit vest heeft een speciale bovenlaag die de zon tegenhoudt, een middenlaag die water absorbeert, en een ademende onderlaag die het verkoelende effect van het water langzaam doorlaat.


Zo blijft je hond gedurende een langere periode lekker koel.


Cool vest!


7. Gebruik hondvriendelijke zonnebrandcrème

Bescherm je hond z'n gevoelige huid tegen die schadelijke UV stralen. Je smeert jezelf ook in, dus waarom je hond niet?


Je hebt speciale hondvriendelijke zonnebrandcrème, zoals deze, waarmee je je hond in kan smeren op de ontblootte delen, zoals z'n neusje, oortjes en buikje.


Gebruik uiteraard geen zonnebrandcrème die gemaakt is voor mensen op je hond, daar kunnen ze namelijk niet tegen!


Door ze te beschermen tegen de zon ga voorkom je dat ze verbanden en verminder je de kans op huidproblemen. Het is een belangrijke stap om ze veilig te houden tijdens zonnige avonturen.




8. Geef je hond een koelmat waar hij op kan liggen

Verwen je hond met een koelmat, zodat hij lekker kan relaxen op een koude ondergrond. Het is een ideale manier om de hitte te bestrijden.


Sommige matten moet je een tijdje in de koeling of vriezer leggen, maar sommige worden ook geactiveerd door middel van druk. Op het moment dat je hond er dus op gaat liggen, begint hij koud te worden!


Een goed voorbeeld van zo'n mat die geactiveerd wordt door de druk van je hond, en degene die ik je ook kan aanbevelen, is deze.


Heerlijk verfrissend tijdens deze warme dagen!




9. Vries je hond z'n speeltjes in

Houd je hond bezig en koel met wat bevroren speeltjes. Zo kan je z'n favoriete speeltje invriezen, zodat 'ie er daarna lekker op kan kauwen, wat verfrissend werkt.


Voor de kleinere honden is een speeltje zoals deze daar ideaal voor. Dit bot neemt namelijk water op als je het onderdompelt, waarna je hem in kan vriezen. Tijdens het kauwen ontdooit dit dan weer langzaam en dat geeft een heerlijk verkoelend gevoel voor je hond.




10. Zet een draagbare ventilator neer

Zorg voor een verfrissend windje met een draagbare ventilator. Deze kan je dan neerzetten bij de plek waar je hond het meeste uithangt, zorg wel dat je hem op een veilige manier neerzet, zodat je hond er niet mee aan de haal kan.


Je kan je hond ook eerst licht nat maken, wat het verkoelende effect van de ventilator versterkt.


Voor binnen is een airco natuurlijk helemaal fantastisch, maar ja, dat is dan meteen weer een flinke investering als je die nog niet hebt.


Het handige van een draagbare ventilator is dan weer dat je hem ook buiten kan zetten, bij je hond z'n favoriete schaduwrijke plekje in de tuin.




Bonustips: waar moet je op letten en rekening mee houden met deze hitte?

Als bonus heb ik nog wat extra tips en belangrijke punten voor je waar je waarschijnlijk wel rekening mee wil houden.


Waarom moet je je hond helpen met afkoelen?

Honden zweten niet zoals mensen. Mensen zweten over hun hele lichaam om af te koelen, maar honden kunnen dit niet. Zij kunnen zichzelf alleen afkoelen door te hijgen. Hierom is het belangrijk om extra verkoelende maatregelen te nemen met dit warme weer.


Mythe: waarom mag je een hond niet nat maken bij warm weer?

Er wordt wel eens gezegd dat je honden niet nat mag maken bij warm weer. Het zou namelijk zo zijn dat het bloed van je hond dikker en stroperiger wordt bij warm weer, waardoor het hart moeite heeft met rondpompen.


Een koude en natte handdoek zou dan vervolgens de bloedvaten vernauwen, wat het voor het hart nog moeilijker maakt om bloed rond te pompen.


Nu.nl zocht uit of dit waar is, en in dit artikel lees je het volgende: "[Dierenarts Jiske] L'Ami vertelt dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de bloedvaten van de hond vernauwen bij contact met een natte handdoek."


Geen zorgen dus, je mag je hond gewoon lekker verkoelen in deze zomerse hitte. Maar, verkoel je hond uiteraard niet met een ijsbad of iets dergelijks, want dan gaat het alsnog niet helemaal goed!


Wanneer moet je je hond uitlaten met warm weer?

Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en het juiste tijdstip te kiezen om je hond uit te laten tijdens warm weer. Hier zijn een paar richtlijnen:

  1. Vroege ochtend of late avond: Plan je wandelingen tijdens de koelere delen van de dag, zoals vroeg in de ochtend of laat in de avond. Op deze momenten is de temperatuur meestal lager en de zon minder intens.

  2. Vermijd het heetste deel van de dag: Probeer de wandelingen te vermijden tijdens het heetste deel van de dag, meestal tussen 12.00 en 15.00 uur. Op dit moment kan het asfalt heet worden en kan de zon te intens zijn voor je hond. Moet je hond heel nodig plassen? Houd het kort. Laat hem even buiten plassen en dan gauw weer naar binnen.

  3. Kies schaduwrijke routes: Kies wandelroutes waar veel schaduw is, bijvoorbeeld in parken met veel bomen. Dit helpt de blootstelling aan direct zonlicht te verminderen en zorgt voor een koelere omgeving.

  4. Water meenemen: Zorg ervoor dat je altijd voldoende water voor je hond bij je hebt tijdens de wandelingen, vooral bij warm weer. Stop regelmatig om je hond te laten drinken en gehydrateerd te blijven.

  5. Let op tekenen van oververhitting: Houd altijd de reactie van je hond in de gaten tijdens het wandelen. Let op tekenen van oververhitting, zoals overmatig hijgen, sloomheid, uitdroging of moeite met lopen. Als je deze symptomen opmerkt, zoek dan onmiddellijk een koele schaduwrijke plek op en bied water aan. Raadpleeg indien nodig een dierenarts.


Pas op voor een zonnesteek

Honden zijn gevoelig voor een zonnesteek. Dit is levensgevaarlijk en wordt veroorzaakt door oververhitting.


Zorg dat je de signalen van een zonnesteek herkent, zoals overmatig hijgen, kwijlen, zwakte, en overgeven, en zorg dat je je hond meteen afkoelt en je dierenarts inschakelt.


Laat je hond ook niet even alleen in de auto zitten, mocht je erop uit gaan. Een korte periode alleen in de auto kan al fout aflopen, aangezien de temperatuur in auto's vrij snel op kan lopen.


Sommige rassen hebben meer last van warmte

Brachycefale rassen zoals Bulldogs, Mopshonden, en Boxers, maar ook honden met een dikke vacht, hebben eerder last van de warmte en zijn gevoeliger voor een zonnesteek.


Neem extra maatregelen om deze rassen koel en comfortabel te houden.


Bescherm je hond zijn pootjes

Asfalt, zand en stoeptegels kunnen gloeiend heet worden op een goeie zomerdag. Dit kan ervoor zorgen dat de pootjes van je hond verbranden.


Voorkom dus dat je tijdens het heetst van de dag eropuit gaat met je hond, of trek hem hondenschoentjes aan, zoals deze hieronder.


Deze zijn trouwens ook handig voor in de winter, dan beschermen ze je hond z'n pootjes tegen de sneeuw en het strooizout!




Laat je hond niet te veel rennen en bewegen

Hoewel beweging erg belangrijk is voor honden, is het ook belangrijk om dit wat te beperken met deze hete dagen.


Of laat hem bijvoorbeeld 's ochtends vroeg of 's avonds laat lekker rennen, als de temperatuur nog wat koeler is, en voorkom overmatige beweging, wat kan leiden tot oververhitting.


Verkoelend eten voor honden

Sommige groenten en fruit kunnen je hond helpen om koel en gehydrateerd te blijven. Watermeloen, komkommer en bevroren blauwe bessen bijvoorbeeld zijn echte lekkernijen die ook nog een verfrissend werken.


Zorg wel dat je eventuele pitten en zaden verwijdert, zodat ze daar niet in kunnen stikken.


Signalen van uitdroging

Uitdroging is een serieus risico met dit hete weer. Let op signalen zoals droog tandvlees, minder soepel vel, ingevallen ogen, en loomheid.


Zorg dat je hond genoeg water drinkt en ga naar de dierenarts als je vermoedt dat je hond uitgedroogd is.


Buitenactiviteiten plannen

Als je met deze warme dagen toch graag naar buiten wil met je hond, zorg dan dat je naar schaduwrijke plekken gaat, dat je water meeneemt en dat je regelmatig even pauze neemt om weer wat af te koelen.


Houd je hond tijdens de activiteiten in de gaten om te zien of hij het nog een beetje volhoudt en pas deze aan indien nodig.


Conclusie

Zoals je ziet zijn er genoeg manieren om je hond te verkoelen tijdens de zomer. Verkoelende vesten, bevroren speeltjes of simpelweg zorgen voor voldoende schaduw en koel, vers drinkwater; het helpt allemaal mee om je hond deze hete zomerdagen door te laten komen.


Door je hond ook een beetje in de gaten te houden voorkom je dat de hitte je hond te veel kan worden. Veel succes met het koel houden van je hoofd en je hond deze zomer!


Meer artikelen

bottom of page