Je kent het vast wel: je zit lekker op de bank wat tv te kijken of een boek te lezen, en ineens springt je harige vriend op de bank en komt tegen je aan liggen (of bovenop je).
Wat betekent dit? Doet hij dit uit liefde en affectie? Wil hij fijn met je knuffelen? Of is het eerder dominantie?
Als een hond tegen je aan komt liggen, dan is dat in de meeste gevallen om affectie te tonen, omdat hij je vertrouwt en omdat het je hond een goed gevoel geeft. In een enkel geval doet de hond dit om te domineren. Of je het tegen je aan liggen af moet leren is dus afhankelijk van de situatie.
Onderwerpen
5 redenen dat je hond tegen je aan komt liggen
Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je hond tegen je aan komt liggen.
De meest logische reden en degene waar mensen het eerst aan denken is dat ze dit doen om affectie te tonen. Je hond houdt gewoon van je en laat dit zien door lekker dicht bij je te kruipen en te 'knuffelen'.
Dit 'contactliggen' wordt van nature aangeleerd doordat ze in het nestje ook met moederhond en alle broertjes en zusjes vaak op een hoopje liggen, lekker dicht tegen elkaar aan.
Bij puppy's komt dit gedrag iets meer voor dan bij volwassen honden. Bij wolven is het zo dat ze dit gedrag alleen vertonen als pups, maar als volwassen wolf niet meer.
Volgens dit artikel van het AD zit er een afwijking in het DNA van de gedomesticeerde huishond, waardoor onze honden mentaal dus eigenlijk nooit helemaal volwassen worden.
Om deze reden komen onze volwassen honden, net als puppy's, ook nog steeds af en toe bij ons liggen. Wel zo gezellig!
Nog een reden dat je hond af en toe bij je komt liggen is omdat hij zich veilig bij je voelt. Hij kan rekenen op je bescherming en hij vertrouwt je.
Ook dit gedrag is te herleiden naar de puppytijd waarin ze met het hele gezin bovenop elkaar gestapeld lagen. Dit gaf ze een gevoel van veiligheid, comfort en verbondenheid, net zoals ze dat nu krijgen als ze bij jou liggen.
Het beschermen geldt ook andersom. Op het moment dat je hond tegen je aan ligt, dan kan hij slapen terwijl hij nog steeds contact met je heeft. Op het moment dat je dan opstaat, wordt hij wakker en is hij weer alert.
Nog een reden die weleens wordt genoemd, is dat ze je hartslag kunnen horen en voelen op het moment dat ze zo dicht bij je zijn.
Dit doet ze ook weer denken aan de tijden dat ze het hart hoorden kloppen van hun moeder in het nest. Dit geeft ze een goed gevoel en ze voelen zich hierdoor op hun gemak.
Net als bij mensen is het bij honden ook zo dat het hormoon oxytocine vrijkomt bij fysiek contact. Dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en versterkt de band tussen jou en je hond.
Als je hond meer de baas is in huis dan jij, dan is het misschien niet zozeer liefde die hij toont als hij tegen je aan komt liggen, maar dominantie.
Als je vermoedt dat dominantie de reden is, duw hem dan zachtjes van je weg, zodat hij weet dat dit niet de bedoeling is.
Eventueel is in dit geval een online hondencursus zoals 'Brain Training For Dogs' ook geen slecht idee, om de controle over je hond terug te krijgen op een positieve manier.
Zijn er hondenrassen die dit vaker doen dan anderen?
Elke hond is verschillend en ook zeker niet alle honden komen snel bij je liggen. Sommige honden zijn niet van je weg te houden, terwijl anderen wel best liggen op hun eigen plekje.
Zo zal een autistische hond niet snel bij je komen liggen.
Maar als je wat toplijstjes bekijkt van aanhankelijke honden, dan zou je kunnen zeggen dat deze 5 hondenrassen toch wel de reputatie hebben om erg knuffelig te zijn:
Golden Retriever
Cavalier King Charles-Spaniël
Labrador Retriever
Schotse Collie
Bichon Frise
Aanmoedigen of afleren?
Moet je dit gedrag afleren of moet je het juist aanmoedigen?
Zoals we al eerder hebben genoemd, zijn bijna alle redenen dat je hond tegen je aan komt liggen positief. Wat dat betreft is er dus geen noodzaak om dit gedrag af te leren.
Als je ervan houdt om met je hond te knuffelen, dan is het juist zeker aan te raden om het aan te moedigen en er van te genieten.
Vind je het echter niet zo heel prettig als hij steeds maar bij je komt liggen? Of verdenk je je hond ervan dat hij zo dichtbij komt omdat hij dominant is?
Dan wil je het gedrag misschien liever afleren.
In het geval dat hij dominant is, kan je hem meteen al rustig wegduwen op het moment dat hij bij je komt liggen. Op deze manier laat je hem weten dat je hier niet van gediend bent.
Als je hond goede intenties heeft, maar je bent zelf niet zo van het knuffelen, duw hem dan niet meteen weg.
Als hij namelijk fijn bij je wil liggen om z'n liefde te tonen (en hopelijk ook te ontvangen), en je duwt hem dan meteen weg, dan zet dat hem toch aan het twijfelen over jullie band en of je wel van hem houdt.
Laat hem in dit geval dus in ieder geval een paar minuten tegen je aan liggen en geef hem wat aandacht. Daarna kan je hem een tikje wegschuiven.
Conclusie
Als je hond volgende keer dus lekker dicht bij je komt liggen, dan is dit in de meeste gevallen een goed teken. Over het algemeen komen ze bij je liggen omdat ze je vertrouwen, om je te beschermen, om zich beschermd te voelen door jou en om jullie band te versterken.
Als je het niet fijn vindt dat ze zo in je 'personal space' komen, 'sla' ze dan niet meteen weg. Wacht minstens een paar minuutjes, tenzij het een gevalletje dominantie betreft.