Wanneer je hond bloed plast, raak je misschien wel even in paniek. In de meeste gevallen is het echter niet nodig om je ernstig zorgen te maken.
De meest voorkomende redenen van bloed in de urine van je hond zijn niet gerelateerd aan noodsituaties en zijn zeer goed te behandelen. Dierenartsen kunnen op verschillende manieren deze problemen diagnosticeren en verhelpen.
Onderwerpen
Oorzaken van bloed in de plas van je hond
Wanneer honden bloed in hun urine hebben, zal de kleur van hun plas oranje, bruin, rood of amber zijn.
Een kleurverandering is echter niet altijd gemakkelijk te detecteren, behalve wanneer je hond bijvoorbeeld op iets plast dat een lichte kleur heeft, zoals sneeuw of een tapijt.
Het helpt om een witte doek of papieren handdoek onder je hond plaatsen wanneer je merkt dat hij wilt plassen. Zo kun je eventuele kleurveranderingen beter opmerken. Bloed in de urine van je hond kan veel verschillende oorzaken hebben.
1. Urineweginfectie
Als honden bloed plassen, is een van de meest voorkomende oorzaken een urinewegontsteking. Honden die in het verleden al last hebben gehad hiervan, lopen meer kans om opnieuw een urinewegontsteking op te lopen.
Of het nu de eerste of zoveelste keer is dat jouw hond deze symptomen vertoont, het is altijd goed om contact op te nemen met je dierenarts.
2. Stenen in de urinewegen
Stenen in de urinewegen zorgen ook voor bloedsporen in de urine. Vooral teefjes kunnen hier veel last van hebben. Sommige hondenrassen zijn vatbaarder voor urinewegstenen dan andere.
Een hond met urinewegstenen kan, afhankelijk van waar de steentjes zich bevinden, bepaalde symptomen vertonen. Bij vermoedens van stenen in de urinewegen zal de dierenarts onderzoek doen om de precieze locatie te achterhalen.
3. Nierziekte
Nierfalen komt steeds vaker voor bij honden. Oudere honden worden er vaker mee geconfronteerd, maar ook jonge honden kunnen te maken krijgen met nierziekte. We onderscheiden twee soorten nieraandoeningen:
Chronische nierziekte, waarbij er sprake is van het geleidelijke verlies van de nierfunctie. Het is veelal gekoppeld aan infecties, vaccins, nierstenen en voeding, maar andere factoren kunnen ook een rol spelen. Een vroege diagnose kan levensreddend zijn.
Acute en levensbedreigende nierziekte. In dit geval moet onmiddellijk worden ingegrepen. Dit type nierfalen wordt meestal veroorzaakt door een opeenhoping van afvalstoffen en toxines.
4. Vergiftiging
Bloed in de urine van honden is vaak ook het gevolg van vergiftiging. Verschillende stoffen kunnen een toevallige vergiftiging veroorzaken, maar het meest voorkomende gif dat dit probleem veroorzaakt, is rodenticide.
Rodenticiden zijn chemische gewasbeschermingsmiddelen die worden gebruikt om knaagdieren, zoals ratten en muizen, te bestrijden. Ze voorkomen bloedstolling en leiden uiteindelijk tot de dood.
Als jouw hond dit gif binnenkrijgt, zal hij bloed in de urine vertonen. In dit geval is dringend actie nodig en moet het dier meteen naar een dierenarts.
5. Prostaatproblemen bij reuen
Prostaatproblemen kunnen de oorzaak zijn van bloed in de urine van je reu. Een van de meest voorkomende prostaatproblemen is goedaardige prostaathyperplasie. Er zijn echter veel andere prostaataandoeningen die bloed in de urine kunnen veroorzaken.
Wat te doen als je hond bloed plast?
Observeer het gedrag van je hond. Kijk welke symptomen je ziet en meld dit aan de dierenarts. Ga ook na of er donkere en plakkerige bloedstolsels in de urine van je hond zijn.
Symptomen zoals wit tandvlees, gebrek aan eetlust en apathie kunnen er op wijzen dat je huisdier lijdt aan inwendige bloedingen of een ernstige infectieziekte.
Puppy's die bloed plassen hebben zeer waarschijnlijk parvo. Dit is een vervelende, zeer besmettelijke ziekte die van hond op hond wordt overgedragen als gevolg van direct of indirect contact met uitwerpselen.
Vooral puppy's kunnen er heel veel last van hebben, omdat ze nog niet zijn gevaccineerd en hun immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld. Na diagnose door de dierenarts is het zeer belangrijk om zo snel mogelijk over te gaan tot behandeling.
Gelet op de veelheid aan oorzaken bij bloed in de urine bij honden, is er voor elk ook een specifieke behandeling nodig. Als je hond bloed plast, is het daarom raadzaam niet te wachten, maar meteen naar de dierendokter te gaan.
Het helpt als je een monster verse urine kunt opvangen, bijvoorbeeld door tijdens het plassen een schotel of glas onder je hond te plaatsen. Bewaar die in de koelkast totdat je naar de dokter gaat. Het urinemonster zal de dierenarts helpen sneller een diagnose vast te stellen.
Meestal wordt een basisbezoek uitgevoerd, met inbegrip van een urineonderzoek, bloedonderzoek, een buikecho met een volle blaas en een buikröntgenfoto. Afhankelijk van de uitkomst van deze testen stelt de diergeneeskundige de therapie vast.
Hoe wordt bloedplassen behandeld?
Als de oorzaak een bacteriële urineweginfectie is, zal de arts een antibioticakuur van zeven tot tien dagen voorschrijven. Meestal dient hij amoxicilline of ampicilline toe.
Heeft de arts op basis van de onderzoeken blaaskanker vastgesteld, dan kan hij de beschikbare behandelingsopties aanbevelen, waaronder een operatie.
Is nierfalen de reden waarom je hond bloed plast, dan schrijft de dierenarts meestal een behandeling voor die bestaat uit een speciaal eiwitarm en natriumdieet, aangevuld met intraveneuze therapie en medicijnen ter beheersing van bloeddruk en uitdroging.
Bloed plassen als gevolg van urinewegsteentjes vereist een verandering in het dieet van je hond. Aangepaste en specifieke voeding helpt om de kristallen op te lossen. Heeft dit geen effect, dan is opereren een alternatief.
Schrijft de dierenarts medicamenteuze of chirurgische therapie voor, dan kun je je hond helpen door:
Hem veel te drinken te geven, het liefst schoon water. Een drinkfontein zoals deze kan daarbij helpen. Honden drinken namelijk liever van stromend water, dus drinken ze automatisch meer. Daarnaast zit er ook een filter in die het water zuivert. Je kunt je hond ook natuurlijke voedingsmiddelen aanbieden die veel vocht bevatten, zoals kip, soep en groenten.
Zijn immuunsysteem hoog te houden. Geef hem daarom een evenwichtige en gevarieerde voeding. Afhankelijk van de reden waarom je hond bloed plast, kun je hem een specifiek dieet geven ter beheersing van bepaalde ziekten zoals prostaatkanker en nierstenen.
Hem appelciderazijn te geven. Een van de belangrijkste eigenschappen van appelciderazijn is dat het de urinewegen gezond houdt. Meng elke dag een theelepel appelciderazijn in het water van je hond.
Bloedplassen voorkomen
Er zijn bepaalde natuurlijke producten die je hond enorm kunnen helpen bij het bestrijden van bepaalde aandoeningen, zoals urineweginfecties of ontstekingen. Bij een vroege toediening kunnen deze remedies zelfs preventief werken.
Heeft je huisdier last van een urinewegontsteking in een vergevorderd stadium, dan vormen deze huismiddeltjes een belangrijke aanvulling bij het voltooien van veterinaire behandeling. De onderstaande natuurlijke remedies kun je gewoon thuis bereiden.
Appelciderazijn
We zagen al dat dit product effectief is bij het bestrijden van een urinewegontsteking. Het is echter ook heilzaam om ontstekingen te voorkomen. Appelciderazijn helpt de pH van de urine van jouw hond te verlagen en neutraliseert slechte bacteriën in de blaas.
Een kleine hond heeft aan een theelepel appelciderazijn in het water of voedsel al genoeg, terwijl je voor grote honden één tot twee eetlepels kunt gebruiken. Overleg wel altijd met je dierendokter of deze behandeling geschikt is voor je hond.
Vitamine C
Je kunt een vitamine C-supplement gebruiken om de urine van je huisdier aan te zuren. Dit is ook een effectief middel om de ontwikkeling van bacteriën in de blaas te voorkomen.
Bacteriën kunnen zich in een zuurder milieu namelijk minder goed hechten aan de blaaswand.
Een zure omgeving kan echter wel de vorming van calciumoxalaatkristallen bevorderen. Het is daarom noodzakelijk om vitamine C met mate te gebruiken. Vraag je dierenarts voor alle zekerheid wat de juiste vitamine C-dosering is voor je hond.
Heel veel water
Dit is ongetwijfeld de allerbelangrijkste manier om bloed in de urine als gevolg van bepaalde aandoeningen te helpen voorkomen. Het is het meest effectieve middel om een urinewegontsteking bij je puppy te verlichten. Met water kun je nooit fout gaan.
Het drinken van veel water helpt bij het verdunnen van de urine van je hond. Hij gaat vaker plassen en reinigt op deze manier ook veel beter zijn blaas. Tijdens het plassen wordt een groot deel van de slechte bacteriën uitgescheiden.
Een goed gehydrateerd dier heeft een effectiever immuunsysteem. Met deze tips help jij je hond om meer water te drinken:
Zet op verschillende plekken in of rondom het huis kommen met vers water;
Geef je hond extra water in de vorm van ijsblokjes, sommige zijn er zelfs dol op;
Meng een beetje water door het droge hondenvoer.
Zoals ik al eerder zei, schaf een goede drinkfontein aan. Dit circuleert en filtert het water, waardoor je hond graag automatisch meer water drinkt. Bekijk hier degene die ik je aan zou raden! ⇨
Een goed verzorgde hond is je ontzettend dankbaar.
Naast bovengenoemde natuurlijke remedies om te voorkomen dat je hond last krijgt van bloed in de urine, is het een goede strategie om regelmatig met hem te gaan wandelen. Tijdens deze uitjes gaat hij namelijk ook meer plassen.
Conclusie
Nu je goed geïnformeerd bent over de mogelijke oorzaken, de behandelingen, het identificeren én het voorkomen van bloed in de urine van je hond, staat niets je meer in de weg om je huisdier extra goed te verzorgen.
Je hond zal er zeker blij mee zijn!