Als je een puppy hebt is het heel belangrijk om hem of haar te beschermen tegen gevaarlijke en besmettelijke ziektes. Dit doe je door je pup op tijd te vaccineren.
Normaal gesproken heeft jouw pup zijn of haar eerste inentingen al gehad voordat je pup bij jou in huis komt wonen. De fokker is hier namelijk verantwoordelijk voor. Maar waarom zijn inentingen zo belangrijk voor een puppy? En hoe vaak moet dit herhaald worden?
In de tabel hieronder vind je een makkelijk overzicht waarin je kan zien welke vaccinaties je pup nodig heeft en in welke week van zijn nieuwe leventje.
Onderwerpen
Wat is vaccineren?
Bij het vaccineren wordt er een entstof (vaccin) ingebracht in het lichaam. Deze entstof is opgebouwd uit sterk verzwakte of dode ziektekiemen. Dit kunnen virussen, microben of bacteriën zijn. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat er antistoffen aangemaakt worden en deze blijven aanwezig in het lichaam.
Als je hond ziek is, wordt dit veroorzaakt door ziektekiemen die het lichaam binnengedrongen zijn. Als je hond gevaccineerd is, dan zal het immuunsysteem deze ziektekiemen sneller herkennen.
Het lichaam heeft deze antistoffen al door de vaccinatie; de indringer kan dan onmiddellijk geneutraliseerd worden. Een vaccinatie zorgt er ook voor dat nieuwe antistoffen sneller aangemaakt worden.
Als je hond niet gevaccineerd is, bestaat het risico dat hij of zij een ernstige infectieziekte op kan lopen, die in veel gevallen levensbedreigend is. Als je je hond per zes maanden, per jaar of per drie jaar laat vaccineren, bied je een optimale bescherming tegen ziektes die in veel gevallen ongeneeslijk zijn.
Welke vaccinaties heeft mijn pup nodig?
Het leven van een puppy begint met een natuurlijke immuniteit. Deze heeft je pup van zijn of haar moeder meegekregen. Tijdens de eerste levensweken krijgen pups afweerstoffen binnen via de moedermelk. Zodra ze niet meer gespeend worden, dalen deze afweerstoffen zodat jouw pup opnieuw gevoelig kan worden voor ziektes.
Een vaccinatie zorgt ervoor dat het eigen afweersysteem gestimuleerd wordt en dat er een goede bescherming opgebouwd wordt. Als je je pup gezond wilt houden en wilt beschermen tegen levensbedreigende ziektes, dan is het noodzakelijk om je pup te laten vaccineren.
De inentingen van je puppy bestaan in de basis uit drie vaccinaties. Ideaal gezien worden deze vaccinaties gegeven als ze zes, negen en twaalf weken oud zijn. Wanneer een pup zes weken oud is krijgt hij of zij de eerste vaccinatie. Deze vaccinatie is tegen Hondenziekte en Parvovirose en dit gebeurt bij de fokker.
Als je pup negen weken oud is wordt hij of zij gevaccineerd tegen Rattenziekte, ook wel Ziekte van Weil of Leptospirose genoemd en nog een keer tegen Parvo.
De derde vaccinatie vindt plaats als je pup twaalf weken oud is. Deze vaccinatie is een enting tegen Hepatitis, en een herhalingsinenting tegen Rattenziekte, Hondenziekte en het Parvovirus. De inentingen van je puppy zijn nu voor het eerste jaar klaar.
Inentingen pup kosten
Aangezien een puppy pas bij de moeder weg mag als hij of zij acht weken oud is, zitten de kosten van de eerste vaccinatie van je puppy (op een leeftijd van zes weken) bij de aanschafkosten in.
Voor de overige inentingen op negen en twaalf weken, betaal je gemiddeld rond de 50 a 60 euro. Dit is inclusief consult, waarbij de dierenarts ook zal kijken naar de algehele gezondheid van je pup.
Je kunt er ook voor kiezen om je hond laten te laten inenten tegen hondsdolheid, kennelhoest, Leishmania en de ziekte van Lyme. Voor deze vaccinaties ben je gemiddeld tussen de 20 en 60 euro kwijt.
Gratis tip:
De dierenartskosten kunnen met een pup aardig in de papieren lopen. Om flinke dierenartskosten te voorkomen, kan ik je zeker aanraden om een hondenverzekering af te sluiten.
Wil jij ook de beste verzekering voor jouw lieve pup, dan zou ik je aanraden om even mijn artikel te lezen waarin ik de beste hondenverzekeringen vergelijk.
(Heb je geen zin om alsnog hondenverzekeringen te vergelijken? Dan zal ik alvast de beste 2 voor je verklappen. Figo heeft namelijk de beste dekking en PetSecur is de goedkoopste en meest gekozen. Doe er je voordeel mee!)
Puppy enting; wel of niet doen?
Omdat er veel onderzoek wordt gedaan naar het vaccineren van huisdieren, zijn de vaccins die tegenwoordig gebruikt worden veel beter dan vroeger en leiden ze ook tot minder bijwerkingen.
Het is belangrijk dat je beseft dat de voordelen van je puppy laten vaccineren veel groter zijn dan de eventuele nadelen.
Een algemeen advies over het wel of niet laten vaccineren van je hond op latere leeftijd kan niet gegeven worden, dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Ga je bijvoorbeeld op reis met je hond of moet zij of hij enige tijd in een pension verblijven?
Het laten vaccineren van je hond blijft altijd maatwerk.
Wat zijn de bijwerkingen van een puppy enting?
Veel hondeneigenaren zijn bang voor eventuele bijwerkingen van een vaccinatie. Op internet gaan er veel verhalen de ronde dat dieren ernstige bijwerkingen kunnen ondervinden na een vaccinatie, bijvoorbeeld een anafylactische shock.
Een vaccinatie heeft als doel een dier te beschermen tegen een mogelijke ziekte, niet dat ze er ziek van worden.
Er is veel onderzoek verricht naar eventuele bijwerkingen als gevolg van een vaccinatie. Daaruit is naar voren gekomen dat bijwerkingen zeker mogelijk zijn, maar dat het relatief zeldzaam is.
Slechts 0,004% van de honden die ingeënt zijn, kregen na drie dagen last van een bijwerking.
Twee derde deel hiervan krijgt een bijwerking die compleet onschuldig is, zoals een bultje op de plek waar de injectie gezet is. Het overige deel van de honden krijgt een systemische overgevoeligheidsreactie, zoals bijvoorbeeld braken en/of jeuk.
Van de honden die een bijwerking hadden van de vaccinatie kreeg 2% een anafylactische shock. Omgerekend is dit 0,00008% van alle honden die gevaccineerd zijn. Ernstige bijwerking zijn dus zeer zeldzaam en mag in geen geval een reden zijn om je hond niet te vaccineren.
Wanneer en hoe vaak moet je je puppy ontwormen?
Puppy’s moeten in de eerste levensmaanden op regelmatige basis worden ontwormd. Een jonge hond is namelijk veel gevoeliger voor het krijgen van wormen dan een oudere hond.
Wanneer je puppy vier, zes en acht weken oud is wordt hij of zij ontwormd door de fokker. Daarna is het belangrijk om je pup elke maand te ontwormen, totdat hij of zij een half jaar oud is, en dan vier keer per jaar. Je kunt aan je dierenarts vragen welk middel je het beste kunt gebruiken.
Je puppy’s immuunsysteem is in de eerste maanden nog niet zo goed ontwikkeld; hierdoor is hij of zij gevoeliger voor parasieten.
Het ontwormen van je puppy is dan ook heel belangrijk als je niet wilt dat hij of zij ziek wordt. Een puppy heeft vaak last van wormen. De wormen die het meeste voorkomen zijn spoelwormen, lintwormen of zweep wormen.
Je puppy kan heel erg ziek worden als hij of zij last heeft van wormen, ook al zijn de symptomen niet altijd aanwezig.
Voor mensen zijn wormen ook gevaarlijk, vooral voor zwangere vrouwen, kinderen of mensen die een verminderde weerstand hebben. Met name is de spoelworm of de vossenlintworm erg gevaarlijk.
Het is dus niet alleen voor je puppy belangrijk om op tijd te ontwormen, maar ook voor je eigen gezondheid.
Wat zijn de symptomen van wormen?
Puppy’s kunnen vanaf de geboorte al besmet worden met spoelwormen via de moedermelk. Wanneer ze ouder zijn krijgen honden last van larven, omdat ze buiten lopen en daar wormeieren op kunnen nemen.
Deze krijgen ze binnen doordat ze bijvoorbeeld aarde of zand eten. Als je niet wilt dat je hond ziek wordt, kun je dus het beste regelmatig ontwormen.
Als je hond last heeft van wormen, dan kan dit leiden tot chronische darmklachten en/of maagklachten. Een besmetting met wormen kan zelfs leiden tot een darmafsluiting; hier kan je hond aan overlijden.
Puppy’s, oudere honden en chronisch zieke honden behoren tot de kwetsbare groep en lopen daarom meer risico op het krijgen van ernstige problemen.
Ook als je hond er gezond uitziet en zich gezond gedraagt kan hij of zij last hebben van een wormbesmetting. Daarmee is je hond ook een risico voor andere mensen en honden. Je hond regelmatig ontwormen is daarom heel erg belangrijk.
Wanneer je hond last heeft van de volgende symptomen, kan het zijn dat hij of zij wormen heeft:
Opgezette buik
Doffe vacht
Snelle vermoeidheid bij inspanning
Lusteloosheid
Worm in de ontlasting
Gewichtsafname
Diarree
Gebrek aan eetlust
Wormsegmenten rond de anus
‘Sleetje rijden’
Het ontwormen van je puppy is dus erg belangrijk, maar ook op latere leeftijd doe je er verstandig aan om je hond regelmatig te ontwormen.
Conclusie
Je puppy laten vaccineren en ontwormen is van groot belang om de weerstand op te bouwen en te zorgen dat hij groot en sterk wordt.
Als je je pups niet vaccineert en/of ontwormt, dan kunnen zich allemaal nare ziektes voordoen die ze fataal kunnen worden.
Trouwens..!
Ben je nog op zoek naar het allerbeste voer voor jouw lieve pup, dan kan je ik zeker het voer van Just Russel aanbevelen. Dit voer is volledig op maat gemaakt voor jouw hond, gebaseerd op een aantal simpele vragen die je eerst moet beantwoorden.
Kijk hier meteen op de site (nú met 30% korting!), of lees eerst mijn review over Just Russel hondenvoer.
Just Russel heeft al hondenvoer vanaf €19,99 per maand!