top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

Top 15 kleine honden die niet of nauwelijks verharen!


Meisje kust kleine hond die niet verhaart

Ben jij gek op kleine honden, maar ben je allergisch? Of zit je niet te wachten op een bank vol hondenharen?


Er zijn genoeg kleine hondenrassen die niet of weinig verharen!


Ook kleine honden, vooral bepaalde Terriërs, zijn gezegend met een vacht die amper verhaart.


Lees snel verder voor de top 15 kleine honden die niet of weinig verharen.

 

1. Affenpinscher

De Affenpinscher is één van de oudste Duitse hondenrassen. Hij wordt maar zo’n 30 centimeter hoog, maar heeft een sterk karakter.


Het is een moedig en ondeugend hondje, maak ook erg lief en gek op spelen en knuffelen. Het is een slimme en eigenwijze hond die gemakkelijk op te voeden is.


Waarschijnlijk is de Affenpinscher een kruising tussen Pinschers en Aziatische, mopsachtige honden.


In Duitsland is de Affenpinscher een van de oudste hondenrassen en werden er al houtsnedes gemaakt in de 15e eeuw.


De Affenpinscher wint voor velen niet de schoonheidsprijs. Hij heeft iets weg van een aap door zijn platte neus, ronde ogen en overbeet.


Zijn ruwe vacht moet een paar keer per week worden geborsteld of gekamd.


Zwarte Affenpinscher ligt rustig bij grasveldje
 
 

2. Australische Terriër

Dit hardwerkende hondje bewaakt in barre omstandigheden het erf en jaagt het ongedierte weg. Deze hond is moedig, zelfstandig en leert heel snel.


Maar, vergeet niet dat het ook een erg aanhankelijk en vriendelijk maatje is. Een sportieve huisgenoot!


Kolonisten uit Groot-Brittannië namen verschillende honden mee naar Australië en kruisten die met elkaar. Zo ontstonden ideale werkhonden voor op de boerderij, in stallen en mijnen, zoals de Australische Terriër.


De Australische Terriër komt voor in de kleuren roodbruin of black and tan. Maar, ook grijs komt af en toe voor.


Hij heeft een korte staart en staat laag op zijn poten. Het is een alert en attent hondje.


Australische Terriër zit op grasveld met tong aan neus en kijkt omhoog
 

3. Cairn Terriër

Met doorzettingsvermogen kun je van de eigenwijze Cairn Terriër een gehoorzame hond maken. Deze hond jaagt op katten, konijnen en ander klein wild en heeft een sterk jachtinstinct.


De Cairn Terriër is een vrolijke en lieve huisgenoot die vol energie zit.


Sinds 1912 is de Cairn Terriër een erkend hondenras. Zijn voorouders werden ingezet bij de jacht naar ongedierte, zoals vossen en dassen.


Dat jachtinstinct is hij vandaag de dag nog zeker niet kwijt. Maar, je geniet vooral van een vrolijke gezinshond.


Naast dat hij weinig haaruitval heeft, is zijn vacht ook weerbestendig. Hij heeft een korte, dichte en zachte ondervacht met een hardere bovenvacht. Hij komt voor in verschillende bruintinten, grijs, zwart en rood.


Cairn Terriër staat alert op grasveld
 
 

4. Australische Silky Terriër

Heb je behoefte aan veel persoonlijke ruimte? Dan is de Australische Silky Terriër niets voor jou. Deze hond wil namelijk altijd bij je zijn.


De Silky Terriër is een grote kindervriend en kan goed met andere huisdieren optrekken.


De Silky Terriër is, zoals de naam al zegt, ontstaan in Australië. Waarschijnlijk is het een kruising tussen verschillende terriërs, waaronder de Yorkshire en Australische Terriër.


In 1908 is het ras erkend en ontstond de eerste rasstandaard. Pas in 1962 kwam de eerste Silky Terriër in Nederland.


De Silky Terriër staat laag op de benen, is licht gebouwd en wordt 25 centimeter hoog. Hij heeft een korte, harige staart die vaak omhoog staat.


De lange vacht moet regelmatig geborsteld en gekamd worden om klitten te voorkomen.


Australische Silky Terriër staat op grasveld
 

5. Coton de Tuléar

Voor wie op zoek is naar een lief, vriendelijk en vrolijk hondje, is de Coton de Tuléar heel geschikt. Hij is klein, opgewekt en speels.


Doordat hij gemakkelijk te trainen is, zul je ontzettend veel plezier hebben van dit kleine bolletje wol (katoen)!


Dit hondenras kent zijn oorsprong in de streek Tuléar op Madagascar en is vandaag de dag een geliefde gezelschapshond. Pas in 1970 werd het ras erkend, maar ver daarvoor was het al populair in Frankrijk.


De vacht van deze hond is bijzonder. Het doet denken aan katoen: zacht, soepel, vol en dicht. In de loop van de jaren wordt de vacht langer en gaat het iets golven.


De vacht is voor het overgrote deel wit, maar lichtbruine vlekken komen ook voor. Regelmatig, misschien zelfs dagelijks, borstelen is nodig om de vacht mooi te houden.


Blije Coton de Tuléar zit op grasveld
 
 

6. Bichon Frisé

Een klein speels hondje. De Bichon Frisé is aanhankelijk en erg gericht op zijn baas. Hij is sociaal, kan goed omgaan met andere honden en is een kindervriend. Een stabiele huisgenoot!


Het is een van de oudste hondenrassen die er is, minstens 2000 jaar. Tijdens de Renaissance was de Bichon Frisé een populair hondenras onder de royals van Frankrijk. Je ziet ze vaak terug op portretten uit die tijd.


De vacht van de Bichon Frisé vereist veel onderhoud. Dagelijks borstelen houdt de vacht soepel en zacht en voorkomt klitten. De Bichon laat amper zijn haren los.


Ondanks zijn knuffelbare uiterlijk, is de Bichon Frisé een echte waakhond. Hij is alert, nieuwsgierig en laat het je weten wanneer de postbode is geweest.


Het is aan te raden vroeg aan te leren wanneer hij moet stoppen met blaffen.


Bichon Frisé rent over grasveld met tong uit bek
 

7. Brusselse Griffon

De Brusselse Griffon is een klein, stoer en ruwharig hondje. Hij is levendig en aanhankelijk, maar heeft een gevoelig karakter.


Bereid je voor op actieve jaren, want dit hondje kan tot op hoge leeftijd heel speels blijven.


De naam verklapt het al, maar dit hondje komt oorspronkelijk uit België rond 1880. Het is een kruising van onder andere de Affenpinscher, Yorkshire Terriër en de Mopshond. In 1904 werd de rasstandaard definitief opgesteld.


De Brusselse Griffon is een grappig hondje om te zien. Hij heeft een rond hoofd en een statige, intense gezichtsuitdrukking.


Hij heeft een vierkante bouw en een staart die omhoog staat. Het leuke aan dit ras is dat hij een snor heeft!


Het zijn ideale gezelschapshonden die weinig blaffen.


Brusselse Griffon staat en kijkt in camera
 
 

8. Chinese Gekuifde Naakthond

Dit ras kan niet ontbreken in het lijstje. De Chinese Gekuifde Naakthond heeft amper haar, enkel zijn staart en kop zijn voorzien van een lange vacht.


Het is een kleine, elegante hond met een adellijke uitstraling. Hij is alert, speels en kan goed omgaan met kinderen.


De precieze oorsprong is niet duidelijk, maar waarschijnlijk stamt hij uit de 13e eeuw en kwam hij vanuit China naar de Verenigde Staten.


De opvoeding van dit ras is heel simpel. Begin vroeg met de opvoeding en laat ze wennen aan verschillende situaties. Als ze iets leren of weten, vergeten ze dat nooit meer!


Chinese gekuifde naakthond staat bij stenen muurtje
 

9. Havanezer

Een heerlijk gezelschapshondje die weinig haar verliest. De Havanezer is een druk en nieuwsgierig hondje die graag in het middelpunt van de aandacht staat.


Hij houdt van spelen en gedraagt zich graag als een clown.


De Havanezer is een kleine hond met een stevig karakter. Opvoeden is desondanks eenvoudig en een dagelijkse wandeling houdt hem tevreden.


Twee keer per week borstelen is nodig om de vacht vrij van klitten en mooi te houden.


Havanezer staat in bos bij zonsondergang
 
 

10. Lhasa Apso

Dit hondenras komt uit Tibet en kan gehouden worden als gezellige gezelschapshond. Sommigen gebruiken hem zelfs als waakhond vanwege zijn waakse karakter.


Hij stelt duidelijk zijn grenzen, maar is aanhankelijk en vrolijk.


De vacht van de Lhasa Apso kan zowel kort als lang worden gehouden. Showhonden zullen altijd lang haar hebben.


Borstelen is nodig om vuil geen kans te geven te hechten en de vacht zacht te houden. Regelmatig een knipbeurt is aan te raden, de vacht groeit namelijk altijd door.


Het eigenzinnige karakter van de Lhasa Apso maakt dat trainen echt noodzakelijk is. Het is een slimme hond die veel kan leren. Doorzettingsvermogen is daarin geen luxe.


Lhasa Apso hobbelt achter balletje aan op grasveld
 

11. Maltezer

Een van de levendigste en speelste hondenrassen die er is: de Maltezer.


Het is een echte gezelschapshond die dol is op knuffelen en graag dicht bij mensen is. Hij is heel makkelijk te trainen, slim en zachtaardig.


De vacht van de Maltezer is dicht, lang en zijdezacht. De kleur is altijd spierwit. Ze hebben geen ondervacht, waardoor ze geen tot weinig haren verliezen. Ideaal!


De Maltezer is een enorm oud ras. Rond 900 voor Christus zou de Maltezer ontstaan zijn uit een aantal inheemse rassen op Malta.


Hij is de voorloper van onder andere de Havanezer en Bichon Frisé.


Maltezer zit op kiezelstenen strand
 
 

12. Dwergschnauzer

De Dwergschnauzer is een pittig hondje met een vurig karakter. Ze zijn erg waaks en speels, maar ook ontzettend lief en echte gezelschapshonden.


Hij moet zich lekker kunnen uitleven en rennen. Een tuin is daarom wel prettig.


Dit ras is erg lief voor kinderen en speelt dan ook graag met ze. Hij heeft veel beweging nodig, dus dat komt mooi uit! Ze zijn vriendelijk naar iedereen, maar laat het weten als hij onraad ruikt.


Zijn vacht is gemakkelijk in onderhoud: regelmatig borstelen en twee keer per jaar zijn vacht plukken is voldoende.


Dwergschnauzer loopt hijgend over heuvel
 

13. Schotse Terriër

De Schotse Terriër is een prettige huisgenoot. Hij is terughoudend naar vreemden, maar erg vriendelijk naar zijn familie.


Hij kan goed overweg met kinderen, gaat graag wandelen en leert snel met een consequente, vriendelijke opvoeding.


Gelukkig hoef je de vacht van deze hond maar een of twee keer per week te borstelen en zo'n vier keer per jaar te trimmen. Dankzij zijn dichte ondervacht is zijn bovenvacht weerbestendig.


Schotse Terrier loopt over grasveld
 
 

14. Shih Tzu

Klein maar fijn. De Shih Tzu is slim, vriendelijk en heeft een eigenwijs karakter. Het hondje is stoer en weet goed wat hij wil: hij bepaalt zelf wie hem wel en niet mag aaien.


Hij is een heerlijke gezelschapshond!


De Shih Tzu past zich goed aan de omstandigheden aan en vereist daarom ook zeker geen enorme tuin. Wandelen vindt hij leuk en kan hij goed aan, maar dagelijks kilometers lopen is niet nodig.


De prachtige vacht moet regelmatig geborsteld worden. Zo zorg je dat er geen klitten ontstaan en haal je al het vuil eruit. Wassen is niet nodig, tenzij de vacht echt vies is.


Blije Shih Tzu hobbelt over voetbalveld
 

15. Yorkshire Terriër

Een populair hondenras ideaal als gezelschapsdier. Het is een klein en dapper hondje met een prachtige lange vacht die helemaal stijl is.


De Yorkshire Terriër is levendig, actief en hecht zich aan zijn gezin.


De lange vacht moet regelmatig worden geborsteld en getrimd. Sommigen hebben zulke lange haren voor hun ogen, dat ze van de baas een staartje krijgen!


Twee Yorkshire Terriers staan op stenen tegels in tuin
 

Welke hond kies jij?

Lang niet alle kleine hondenrassen die niet of weinig verharen, hebben wij hier op een rij gezet. Er zijn er nog veel meer!


Maar met elk van de honden uit deze top 15 weet je zeker dat je een leuke kleine hond in huis haalt die zo min mogelijk verhaart.


Meer artikelen

Comentarios


bottom of page