Als je teefje loops begint te worden, kan ik me voorstellen dat er wat vragen in je opkomen.
Of het kan zijn dat je wil gaan fokken, en dat je een aantal vragen hebt over de loopsheid en het dekken van je hond.
In dit artikel vertel ik je de antwoorden op een aantal vragen die te maken hebben met de loopsheid van je hond.
Onderwerpen
Wanneer is een hond vruchtbaar?
Een hond is vruchtbaar wanneer de puberteit of seksuele rijpheid plaatsvindt, meestal rond de leeftijd van zes maanden. Dit geldt voor zowel teefjes als reuen.
Gemiddeld is een hond vruchtbaar ongeveer twee keer per jaar of elke zes maanden, al verschilt het van hond tot hond.
Wanneer de vruchtbaarheidscyclus voor het eerst begint, kan er veel variatie zijn in de tijd tussen de cycli. Dit is normaal.
Sommige vrouwtjes hebben achttien maanden tot twee jaar nodig om een regelmatige cyclus te ontwikkelen.
Er is geen bewijs dat onregelmatige cycli de hond vatbaar maken voor valse zwangerschappen of baarmoederinfectie.
Kleine rassen hebben de neiging om regelmatiger in de vruchtbaarheidscyclus te komen dan de grotere hondenrassen. Drie en soms vier cycli per jaar kunnen bij sommige vrouwtjes normaal zijn.
Zeer grote rassen hebben mogelijk slechts eens in de 12 tot 18 maanden een vruchtbaarheidscyclus. Bij de meeste reuzenrassen (Deense doggen, Ierse wolfshonden, sint-bernards enz.) is een cyclus om de twaalf maanden gebruikelijk.
Dus, wanneer is een hond vruchtbaar? Een pup bereikt de puberteit en seksuele rijpheid vanaf vijf of zes maanden. Nadien is de hond elke zes maanden vruchtbaar, afhankelijk van het ras.
Tot welke leeftijd is een hond vruchtbaar?
Maximale leeftijd bij teven
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn veel oudere teefjes nog steeds in staat om drachtig te worden. Dit zou een punt van zorg moeten zijn als je vaak met je hond gaat wandelen en in de buurt van reuen komt.
Met de juiste hoeveelheid verantwoordelijkheid, een beetje voorzichtigheid en andere preventieve maatregelen, kan het risico dat je oudere hond zwanger wordt drastisch worden geminimaliseerd.
In termen van biologie kunnen teefjes tot laat in hun leven vruchtbaar blijven. Sommige teven kunnen nog steeds puppy's krijgen op de leeftijd van 10 jaar oud.
Op deze leeftijd komen echter arbeidsproblemen en complicaties tijdens de geboorte vaak voor, wat de gezondheid van een oudere hond en de puppy's in gevaar kan brengen.
Maximale leeftijd bij reuen
Als het gaat om professionele fokkerij, zullen fokkers hun reuen vaak later met pensioen laten gaan dan hun teefjes.
In theorie kan een reu nog puppy's krijgen tot hij ongeveer 10 tot 12 jaar oud is. Maar dit zal vaak afhangen van het ras.
Ook kunnen er verschillende factoren een rol spelen, zoals de kwaliteit en kwantiteit van het sperma. De gezondheid van het sperma kan bij oudere honden snel afnemen.
Daarom zullen veel fokkers het sperma van hun reuen regelmatig controleren, van een keer per week tot op zijn minst een keer per maand.
Wat zijn de voortekenen van de eerste loopsheid bij een hond?
Het eerste teken van vruchtbaarheid bij een teefje is meestal de fysieke zwelling van de vulva. Dit geeft aan dat de vruchtbaarheidscyclus op het punt staat te beginnen.
Dit teken is echter minder duidelijk dan de vaginale bloedingen. Daarnaast zal ze meer aandacht schenken aan haar achterste, zoals het likken van het gebied.
Het meest opvallende teken is de vaginale bloeding. Dit wordt duidelijk een paar dagen nadat het vrouwtje daadwerkelijk in de oestrus is gekomen.
Vanaf het begin van de loopsheidsperiode zal ze aantrekkelijk zijn voor reuen, maar meestal zal ze niet ontvankelijk zijn, of paring toestaan, tot ongeveer zeven tot tien dagen later.
De afscheiding zal op dit moment minder bloederig zijn.
De bloeding verschilt van hond tot hond. Sommige honden bloeden op natuurlijke wijze zwaar, andere honden hebben slechts een minimale bloeding. Als je je zorgen maakt, raadpleeg dan je dierenarts.
Het kan ook zijn dat ze vaker kleine hoeveelheden urine plast. De urine bevat zowel feromonen als hormonen die geïnteresseerde reuen een signaal geven dat ze binnenkort ontvankelijk zal zijn.
Wanneer kan een teefje gedekt worden?
Dit kan moeilijk zijn.
De meeste teven ovuleren en zijn ontvankelijk rond de elfde dag van de loopsheid. De afscheiding zal dan minder bloederig zijn en het vrouwtje gaat actief op zoek naar een mannetje.
De eisprong kan echter vroeg of laat plaatsvinden tijdens de vruchtbaarheidscyclus.
Het is altijd beter om een vaginaal uitstrijkje en een serum progesteron test door je dierenarts te laten uitvoeren om zeker te zijn dat je teefje gedekt kan worden.
Wanneer kan een reu dekken?
Een reu is volwassen om te paren vanaf 4 maanden oud, maar over het algemeen wordt aangenomen dat hij ongeveer 6 maanden oud is om succesvol een teef te dekken.
Hoe herken je het einde van de loopsheid?
Het einde van de loopsheid is te herkennen aan het feit dat de teef geen bloedverlies en witte afscheiding meer heeft en de vulva zijn normale grote heeft aangenomen.
Ook haar gedrag zal opnieuw zijn zoals voorheen.
Wat is de slagingskans bij de dekking van een hond?
Verrassend genoeg blijken reuen tijdens het paren meer stressgevoelig te zijn dan teven. Succesvolle paringen komen vaker voor wanneer de reu in zijn eigen omgeving is.
Om deze reden worden teefjes meestal naar het huis van de reu gebracht om te fokken.
Het tijdstip van de paring is uiterst kritiek en het wordt ten zeerste aanbevolen dat je je teefje hebt getest om de optimale dagen voor het fokken te bepalen.
Voor de meeste vrouwtjes is de beste paringstijd tussen de tiende en veertiende dag van de loopsheid. Sommige teefjes ovuleren echter al op de derde of vierde dag of pas op de achttiende dag.
Bloedonderzoek zal helpen bij het bepalen van de beste periode voor je hond.
Regel ook twee dekkingen voor je hond, vierentwintig of achtenveertig uur uit elkaar. Dit is volkomen normaal.
Als je bovenstaand advies goed opvolgt, is de slagingskans groot.
Wat is de witte afscheiding bij een loopse teef?
Als je een dikke, witte afscheiding (soms ook waterig) opmerkt bij je loopse teef, is de kans groot om haar succesvol te laten dekken.
Conclusie
Honden zijn dus al zeer jong vruchtbaar met een gemiddelde eerste loopsheid vanaf de leeftijd van zes maanden.
Naarmate onze honden ouder worden, beginnen we ons onvermijdelijk meer zorgen te maken over hun gezondheid. Wat echter waarschijnlijk nooit in ons opkomt, is de reële kans dat ze zelfs op hoge leeftijd nog in staat zijn om een nest pups te krijgen.
Er zijn hier echter wel regels aan verbonden die opgezet zijn voor de welzijn van de hond. Deze regels kun je allemaal hier vinden.
Of je nu een hondenfokker bent die met pensioen wil gaan of voor het eerst met je hond wil fokken, het is belangrijk om te begrijpen hoe oud je hond moet zijn en hoe oud te oud is voor een hond om puppy's te krijgen.
Alle informatie in dit blog kan je helpen om je hond veilig en succesvol te dekken en mogelijke rampen of gevaarlijke complicaties te voorkomen die kunnen voortvloeien uit onverantwoorde pogingen tot fokken.
Heb je nog vragen over de loopsheid en het dekken van je hond, aarzel dan niet om je dierenarts te raadplegen voor antwoorden op je vragen, informatie of advies.