Gewichtsverlies bij oudere honden kan langzaam gebeuren, of het kan plotseling en uiterst merkbaar zijn.
Hoe dan ook, als je een oude hond hebt die aan het afvallen is, is het belangrijk om erachter te komen waarom dit gebeurt.
Plotseling gewichtsverlies kan een symptoom zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem - en soms kunnen deze problemen ernstig zijn. Zo zijn een aantal oorzaken uitdroging, tandproblemen of kanker. Ga bij significant gewichtsverlies langs bij de dierenarts.
Hoe eerder je erachter komt waardoor de kilo's eraf vallen, hoe groter je kans om het probleem snel onder controle te krijgen, zodat de kwaliteit van leven van je oudere vriend behouden blijft.
Onderwerpen
Wanneer moet je je zorgen maken?
Maar wat wordt als ‘significant’ gewichtsverlies beschouwd? Welke maatval is voldoende dat het een teken van ziekte kan zijn, of op zijn minst een reis naar je dierenarts rechtvaardigt?
Veterinaire normen suggereren dat als je hond 10% of meer van zijn normale gewicht heeft verloren, het iets is om je zorgen over te maken.
Raak echter niet meteen in paniek, maar wees bezorgd. Gewichtsverlies bij oudere honden betekent niet altijd dat je hond gezondheidsproblemen heeft.
Het is niet ongebruikelijk dat zelfs gezonde oudere honden langzaam afvallen naarmate ze ouder worden. Dingen die dit soort gewichtsverlies kunnen veroorzaken, zijn onder meer:
Verlies van spiermassa
Verminderde eetlust
Slechte opname/ vertering van voedsel
Het is natuurlijk belangrijk om ziekte uit te sluiten als je hond aan het afvallen is, zelfs al verliest hij of zij langzaam gewicht.
Als je eenmaal een positieve gezondheidsverklaring van je dierenarts hebt gekregen, zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om je oudere hond op gewicht te houden, die we je zo gaan vertellen.
Bij de meeste gezondheidsproblemen is er echter meer dan één symptoom.
Aangezien gewichtsverlies bij oudere honden een teken kan zijn van verschillende aandoeningen of ziektes, zijn het vaak andere symptomen die je dierenarts de aanwijzingen geven die hij nodig heeft.
Dus als je merkt dat je oudere hond lijkt af te vallen, let dan goed op zijn andere lichaamsfuncties en gedrag en noteer alles wat voor hem ongewoon of ongebruikelijk lijkt. Dit geeft je dierenarts meer munitie om een diagnose te stellen.
5 oorzaken en oplossingen voor een magere oude hond
Naast hartproblemen, nier- en leverziekte zijn er nog andere oorzaken die kunnen zorgen voor gewichtsverlies bij je oudere hond.
1. Uitdroging
Het verouderingsproces veroorzaakt algeheel vochtverlies en hierdoor kan gewichtsverlies bij je oudere hond worden veroorzaakt.
Voornamelijk als hij niet genoeg water krijgt of een onderliggende ziekte heeft.
Dit is echter normaal, maar het betekent dat je extra voorzichtig moet zijn en ervoor moet zorgen dat je hond elke dag voldoende vers water krijgt.
Je kunt zijn vochtinname ook verhogen door natriumarme bouillon aan zijn of haar brokjes toe te voegen.
Nat hondenvoer in blik bevat veel meer water per kopje dan droogvoer, dus hiervan wat mengen met de droge brokjes kan ook helpen.
Bovendien moedigt het oudere honden waarvan de reuk- of smaakzin vervaagt, die gebitsproblemen hebben of kieskeurige eters zijn geworden, aan om meer te eten.
Sommige ziektes die oudere honden treffen, kunnen ook uitdroging veroorzaken, dus breng altijd een bezoek aan je dierenarts om er zeker van te zijn dat er geen onderliggend gezondheidsprobleem is.
Symptomen van gewichtsverlies bij uitdroging kunnen zijn:
Droog ‘rubberachtig’ tandvlees
Sloomheid
Diepliggende ogen
Verlies van huidelasticiteit
Minder plassen
Donkere urine
2. Tandproblemen
Het gewichtsverlies bij je oudere hond kan mogelijk worden veroorzaakt door zoiets eenvoudigs als gebroken of rottende tanden, gingivitis of tandvleesaandoeningen.
Daarnaast zijn er ook ernstige orale aandoeningen zoals tumoren.
Bij tandproblemen moet je dierenarts zo snel mogelijk in de bek van je hond kijken.
Symptomen van gewichtsverlies bij tandproblemen kunnen zijn: overmatig kwijlen, moeilijkheden met eten, een slechte adem en gezwollen of bloedend tandvlees.
3. Suikerziekte
Suikerziekte kan ervoor zorgen dat je oudere hond afvalt. De aandoening zorgt ervoor dat het lichaam van je hond de energie die het nodig heeft niet uit glucose haalt zoals het normaal zou doen.
In plaats daarvan probeert het lichaam vet of eiwit om te zetten in energie. Zo werkt het echter niet.
Bij suikerziekte zal je hond uiteindelijk alle reserves die hij heeft opgebruiken. Hoeveel hij of zij ook eet, zijn of haar lichaam kan het niet bijhouden. Hierdoor zal je hond afvallen en blijven afvallen.
Symtomen van gewichtsverlies bij suikerziekte kunnen zijn: vaak drinken en plassen, verhoogde eetlust, sloomheid, urineweginfecties die elkaar opvolgen.
4. Kanker
Kanker is een ziekte die zonder zichtbare symptomen erg moeilijk te diagnosticeren is.
Er zijn zoveel verschillende soorten kanker bij honden, en sommige hebben geen duidelijke symptomen totdat ze ver gevorderd zijn en zich hebben verspreid.
Maar jij kent je oudere hond beter dan wie dan ook.
Om die reden ben je in de beste positie om op te merken wat zeer subtiele veranderingen kunnen zijn die tegelijkertijd waarschuwingssignalen kunnen zijn.
Symptomen van gewichtsverlies bij kanker:
Verminderde eetlust
Plotselinge sloomheid
Ongewone bloedingen
Een opgezette buik
Mank lopen of kreupelheid
Ongewoon urineren
Raak alsjeblieft niet in paniek als je hond aan een of twee van de bovenstaande symptomen lijdt, maar laat je dierenarts hem grondig controleren. Vermeld alles waarvan je denkt dat het relevant kan zijn.
5. Lage rugproblemen en artrose
Problemen met de onderrug en heupen kunnen leiden tot problemen met normaal lopen, wat kan leiden tot een aanzienlijke uitputting van de spiermassa.
Het komt vaak voor dat een oudere hond er aan de voorkant behoorlijk dik uitziet, maar mager aan de achterpoten.
Dit komt doordat de onderrug en heupen de meest voorkomende gebieden zijn voor aan leeftijd gerelateerde orthopedische problemen.
Symptomen van gewichtsverlies bij lage rugproblemen en artrose: wiebelen, kreupelheid, de tenen schuren en incontinentie.
Als je weet dat je hond een langwerpige rug- of heupdysplasie heeft, praat dan met je dierenarts over het beheer van de levensstijl van je hond. Voornamelijk om te voorkomen dat het zich ontwikkelt tot degeneratieve orthopedische aandoeningen.
Iets wat je oude hond kan helpen bij artrose en het minder soepel worden van zijn gewrichten is een binnenshuis hondentoilet.
Dit is in feite een soort grasmat waar je hond gewoon z'n behoefte op kan doen. Zo hoeft hij niet meer een heel stuk naar buiten te lopen. Het hondentoilet is ook nog eens makkelijk schoonmaken, dat is voor jou natuurlijk ook fijn.
Gewichtsverlies bij een oude hond tegengaan
Een eersteklas hondenvoer dat goed past bij de gezondheid en leeftijd van je hond, samen met de juiste lichaamsbeweging, is vaak voldoende om honden op een acceptabel gewicht te houden, ongeacht hoe oud ze zijn.
Veel honden worden zwaarder naarmate ze ouder worden. Bij een verder gelukkige, gezonde oudere hond is dit meestal geen reden tot bezorgdheid.
Maar snelle gewichtstoename bij oudere honden is, net als snel gewichtsverlies, een ander verhaal en moet worden beoordeeld door een dierenarts.
Als je oudere hond wat magerder lijkt, maar het is een verandering die geleidelijk is opgetreden, is de kans klein dat deze wordt veroorzaakt door een ernstig gezondheidsprobleem.
Toch is het belangrijk genoeg om een bezoek aan je dierenarts te brengen.
Is het gewichtsverlies plotseling opgetreden, en vooral als je andere tekenen opmerkt dat je hond zich niet goed voelt of zich niet normaal gedraagt, dan is het erg belangrijk om hem of haar zo snel mogelijk door je dierenarts te laten onderzoeken.
Het gewichtsverlies behandelen kan alleen worden gedaan door het probleem te behandelen waardoor het wordt veroorzaakt. De enige persoon die een juiste diagnose kan stellen, is je dierenarts.
Conclusie
Je hoeft niet in paniek te raken of meteen het ergste aan te nemen wanneer je oude hond mager wordt. Vaak is een kleinigheid de oorzaak van het probleem.
Indien het ernstiger blijkt, zelfs dan kunnen chronische of ernstige ziektes tegenwoordig vaak goed worden behandeld.
Dus zorg dat je hond die controle van je dierenarts krijgt voor je eigen gemoedsrust!