Wekenlang heb je uitgekeken naar de komst van je nieuwe pup.
Je hebt gefantaseerd over knuffelen en wandelen met je nieuwe hondje en bent er zeker van dat jullie de beste vrienden zullen worden.
Maar dan ontpopt je schattige pupje ineens tot een bijtende hyena.
Erg vervelend, maar gelukkig geen reden om met de handen in het haar te zitten en te twijfelen over de band tussen jou en je pup.
Ik ga je uitleggen waarom pups bijten en vooral hoe je het kan voorkomen en afleren.
Onderwerpen
Waarom bijten puppy’s?
Puppy’s zijn hondenbaby’s en net als mensenbaby’s ontdekken ze de wereld voor een deel door hun mond te gebruiken, of in het geval van de pup zijn bek.
Zo voelen ze de textuur van de verschillende voorwerpen en checken ze of iets eetbaar is.
Zo zullen ze dus ook jouw vingers willen ontdekken en de pijpen van je spijkerbroek. Maar met die kleine en vooral scherpe puppentandjes kan dat ontdekken behoorlijk zeer doen, ook al bedoelt je pup er niets verkeerds mee.
Bij sommige rassen, bijvoorbeeld Border Collies en Australian Shepherds, is het bijtgedrag ook in de hond gefokt.
Deze rassen zijn namelijk gefokt om schapen en koeien te hoeden, waarbij ze af en toe een beet gebruiken om het vee de goede kant op te krijgen.
Pups kunnen dat ook uitproberen op mensen en kinderen.
Bijten is in veel situaties natuurlijk hondengedrag en is zeker bij pups geen teken van agressie.
Maar in huis is dit gedrag natuurlijk niet gewenst. Vooral niet als je kleine kinderen hebt. Gelukkig kan je er zelf iets aan doen.
Wanneer stopt een pup met bijten?
En pup zal niet vanzelf stoppen met bijten, maar moet leren hoe ver hij kan gaan en wanneer hij moet stoppen.
Als de pup lang genoeg bij zijn moeder blijft, minimaal 8 weken, zullen zijn moeder en nestgenootjes hem al wat controle over zijn beet hebben geleerd.
Dat gebeurt tijdens het spelen. Als de pup te hard bijt, zodat het pijn doet, zullen de andere honden piepen om te laten weten, dat dat zeer doet.
Als hij dat niet ophoudt, dan zal de moeder ingrijpen en hem corrigeren.
Als de pup bij jou komt wonen, dan is het dus belangrijk, dat je de lessen, die zijn moeder is begonnen, voortzet.
In het begin kan het bijten misschien schattig lijken bij een kleine pup, maar als je hondje eenmaal is uitgegroeid tot een volwassen hond, is het vervelend en gedrag en kan het zelfs gevaarlijk zijn.
Aanbevolen voor jou: Hierom is een hondenren voor binnen een must (+ onze top 5!)
Hoe kan ik het puppy bijten afleren?
Om het bijten van een puppy af te leren is het belangrijk om meteen te beginnen. Dat is het duidelijkst voor de pup en zo zal hij het het snelst oppakken.
Maak geen spelletje van bijtgedrag, maar laat je pup direct weten dat het niet gewenst is.
Bedenk dat je pup jou echt geen pijn wil doen, maar gewoon nog niet zo goed weet wat hij wel en niet mag.
Ga hem dan ook zeker niet slaan of knijpen, zoals ouderwetse hondenboeken soms aanraden.
Je pup zal daar alleen van leren dat hij bang moet zijn voor jouw handen, omdat die hem pijn doen. Ik geef je een aantal tips hoe je jouw pup het beste kunt leren dat hij niet mag bijten.
1. Grijp direct in, als je pup bijt
Als jullie een spelletje doen en de pup besluit te bijten, dan roep je meteen “au”.
Roep hard genoeg, zodat de pup het hoort en stopt met wat hij aan het doen is, maar ga niet schreeuwen.
Het beste is om een hoge stem te gebruiken, omdat honden ook hoog piepen als iemand ze pijn doet. Zo maak je aan je pup duidelijk, dat hij je zeer heeft gedaan.
Ook stop je meteen met spelen. Leg je handen plat op de grond of doe je armen over elkaar, zodat het voor het puppy duidelijk is, dat het spel over is. Als hij toch probeert verder te spelen, dan negeer je hem.
Pas als hij rustig wordt en hij niet meer bijt, kun je weer verder spelen.
Je puppy zal snel doorhebben dat het spelen stopt zodra hij begint te bijten, en dat hij zo snel mogelijk rustig moet doen, als hij verder wil spelen.
In een later stadium kun je er ook een commando aan koppelen, bijvoorbeeld “niet bijten”. Dit zeg je meteen als hij begint met bijten en vervolgens stop je het spel.
2. Vervang jouw broek door een speeltje
Omdat bijten natuurlijk gedrag is voor een hond, heeft je pup af en toe wel behoefte om te bijten en te kauwen. Helemaal het bijten afleren zal dan ook moeilijk worden.
Maar je kunt hem wel leren waar hij wel en niet in mag bijten.
Als je pupje in je hand bijt of aan je broekspijp gaat hangen, dan kun je hem een alternatief bieden.
Haal je hand of broekspijp uit zijn bekje en stop er een speeltje in. Een flostouw of een Nylabone zijn hiervoor erg geschikt.
Maak het bijten in het speeltje leuk, zodat hij al snel leert, dat een speeltje veel leuker is om in te bijten dan jouw vingers.
3. Laat hem even slapen
Pups hebben een hoop slaap nodig. Als ze niet genoeg rust krijgen en moe beginnen te worden, dan worden ze net als kleine kinderen vaak erg vervelend.
Op zo'n moment luisteren ze dan voor geen meter meer en weten ze van geen ophouden.
Het beste is om ze dan gewoon even in hun afgesloten bench of hok te leggen en lekker een paar uurtjes te laten slapen.
Op deze manier kan je pup weer lekker tot rust komen en de prikkels van die dag verwerken.
4. Leer je pup los te laten
Om het bijten af te leren kun je hem het commando “los” aanleren. Geef hem een speeltje in zijn bek en laat het hem goed vasthouden.
Vervolgens hou je een lekker snoepje voor zijn neus. Als hij het speeltje loslaat om het snoepje te pakken, zeg je “los” en geef je hem het snoepje.
Eventueel kun je hiervoor ook een clicker gebruiken, waarbij je een click laat horen, als hij loslaat, en geef je hem daarna het snoepje.
Nadat je pup het speeltje heeft losgelaten en het snoepje heeft gekregen, geef je hem het speeltje weer terug.
Je pup zal razendsnel doorhebben, dat loslaten hem lekkers oplevert en niet betekent, dat het spelletje voorbij is.
Daarna draai je het om. Je zegt “los”, je pup zal het speeltje loslaten. Dan geef je hem zijn beloning.
Het commando “los” voorkomt, dat je moet gaan touwtrekken, als hij iets in zijn bek heeft, dat hij niet mag hebben. Ook is het handig, als je pup iets op straat heeft gevonden, dat niet goed voor hem is.
Het is het beste om je pup het commando eerst goed aan te leren, voordat je trekspelletjes met hem gaat spelen. Zo kun jij altijd beslissen, wanneer het spel stopt.
5. Wees consequent
Mijn laatste tip is de belangrijkste, namelijk: wees consequent.
Honden begrijpen het niet, als het bijten soms bestraft wordt en soms wordt toegelaten. Als het niet duidelijk voor hem is, zal hij blijven proberen of hij op dat moment mag bijten of niet.
Door duidelijk te zijn en bijten in jou, je kleding en je meubels nooit toe te laten, zal je pup het snel begrijpen.
Zodra hij begrijpt, dat bijten niet de bedoeling is, zal hij daarmee stoppen. Hij wil jou tenslotte niet teleurstellen.
Conclusie
Een puppy is een hondenbaby en is afhankelijk van jou om te leren, wat er van hem wordt verwacht. Dat leert hij het beste als je duidelijk en consequent bent.
Dat geldt dus ook, als je hem het bijten af wil leren. Door te stoppen met spelen en een alternatief aan te bieden als hij begint te bijten, zal jouw puppy snel leren, dat jij niet wilt, dat hij bijt.
Wanhoop niet, maar bedenk, dat je pup niet agressief is en het niet expres doet. Word dus niet boos op hem, want dat zal jullie relatie niet ten goede komen.
Met een liefdevolle opvoeding bereik je veel meer. Zo leg je de basis voor een goede band tussen jou en je hond, waar je jaren plezier van zult hebben.
Trouwens..!
Ben je nog op zoek naar het allerbeste voer voor jouw lieve pup, dan kan je ik zeker het voer van Just Russel aanbevelen. Dit voer is volledig op maat gemaakt voor jouw hond, gebaseerd op een aantal simpele vragen die je eerst moet beantwoorden.
Kijk hier meteen op de site (nú met 30% korting!), of lees eerst mijn review over Just Russel hondenvoer.
Just Russel heeft al hondenvoer vanaf €19,99 per maand!
Nog een gratis tip:
De dierenartskosten kunnen met een pup aardig in de papieren lopen. Om flinke dierenartskosten te voorkomen, kan ik je zeker aanraden om een hondenverzekering af te sluiten.
Wil jij ook de beste verzekering voor jouw lieve pup, dan zou ik je aanraden om even mijn artikel te lezen waarin ik de beste hondenverzekeringen vergelijk.
(Heb je geen zin om alsnog hondenverzekeringen te vergelijken? Dan zal ik alvast de beste 2 voor je verklappen. Figo heeft namelijk de beste dekking en PetSecur is de goedkoopste en meest gekozen. Doe er je voordeel mee!)