top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

Castreren of steriliseren van je hond; wanneer en waarom?


Dit is vaak wel een van de dingen die je als eerste in overweging als je eenmaal een hond of pup in huis hebt; moet ik hem/haar laten castreren/steriliseren?


Er is voor allebei de kanten - wel of niet laten neutraliseren - wel wat te zeggen. Uiteindelijk moet je wel de keuze maken, het liefst zo snel mogelijk.


Dus allereerst moet je weten waarom je je hond of pup zou laten neutraliseren, en als je aan de hand daarvan besluit om het wel te doen, is er dan een bepaalde tijd waarin je het moet doen?


Onderwerpen

- Wat houdt het neutraliseren eigenlijk in?

- Waarom laten neutraliseren?

- Verandering van de persoonlijkheid

- Chemische castratie

- De beste leeftijd om te castreren of neutraliseren

- De operatie

- Verzorging na de operatie

- Conclusie


Wat houdt het neutraliseren eigenlijk in?

Bij het neutraliseren worden door de dierenarts de voortplantingsorganen van je hond of pup verwijderd, zodat ze zich niet meer voort kunnen planten.


Bij een reu worden de testikels weggehaald en bij een teefje de eierstokken. Het neutraliseren bij een teefje wordt vaak sterilisatie genoemd, maar feitelijk is dit ook een castratie.


Waarom laten neutraliseren?

Met het neutraliseren voorkom je ongewenste nestjes. Het vermindert ook ongewenst seksueel gedrag, zoals zwerfgedrag, vechten, veel urine markeringen achterlaten en het berijden van je been. Je voorkomt dus agressief gedrag, vechtwonden als gevolg hiervan, vieze vaginale uitscheiding, en baarmoeder infecties.


Bij een mannetje verminder je de kans op teelbal kanker en bij een vrouwtje kan je de kans op borstkanker aanzienlijk verminderen.


Castratie wordt vooral aangeraden als zich gedragsproblemen voordoen of als reuen een zogenaamde 'puspiemel' hebben.


Er zijn ook recente studies die aantonen dat gesteriliseerde honden gemiddeld anderhalf jaar langer leven dan intacte honden.


Er zijn echter ook rassen waarbij de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen. Raadpleeg je eigen dierenarts voor het juiste advies of je jouw hond wel of niet moet laten neutraliseren.



Verandering van de persoonlijkheid

Gecastreerde en gesteriliseerde honden zijn net zo lief, beschermend and trainbaar als niet-geneutraliseerde huisdieren. Misschien zelfs wel wat meer, omdat ze niet afgeleid worden door 'de liefde'.


Doordat ze wat minder rondzwerven en minder energie nodig hebben voor het aanmaken van sperma, hebben ze ook minder eten nodig, anders worden ze te dik. Als je ziet dat je pup aankomt, pas dan z'n dagelijkse hoeveelheid voedsel aan.


Het weghalen van de geslachtsorganen kan ook als gevolg hebben dat je hond z'n stofwisseling verandert. Dit is ook een reden dat ze dikker kunnen worden, maar is makkelijk op te lossen door minder voer te geven.


Geneutraliseerde honden blijven vaak net zo speels, loyaal en slim als je gewend bent!


Chemische castratie

De persoonlijkheid kan in enige mate wel veranderen, bij een reu meer dan bij een teef. Om er zeker van te zijn dat je hond niet (te veel) negatief verandert, kan je een chemische castratie laten uitvoeren.


Je hond krijgt dan medicijnen die de hormonen onderdrukken, waardoor je eigenlijk hetzelfde effect krijgt als castratie. Op deze manier kan je zien hoe zijn persoonlijkheid verandert en of dit is wat je wil. Dit kan zo'n 7 a 10 maanden duren, daarna is het uitgewerkt en kan je beslissen om te castreren/steriliseren of om er van af te zien.


De beste leeftijd om te castreren of neutraliseren

Vanaf zo'n 6 maanden kan een reu al gecastreerd worden. Het wordt echter aan te raden om te wachten tot hij klaar is met puberen. Misschien is het huidige gedrag vervelend en denk je dit op te lossen met een castratie, maar na de puberteit verandert het gedrag nog zeker wel, dus het is misschien beter om het nog even af te wachten. Is je hond daarna nog steeds vervelend, dan is castratie misschien het overwegen waard.



Aangezien een teefje al zwanger kan worden voordat ze 6 maanden oud is, lijkt het logisch om haar zo snel mogelijk te steriliseren. Dit is ook jarenlang het advies geweest, maar in 2009 is dat advies gewijzigd doordat de Faculteit Diergeneeskunde onderzoek hiernaar had gedaan en tot de conclusie was gekomen dat het beter is om te laten steriliseren na de eerste loopsheid, maar niet later dan de vierde loopsheid.


De reden om een teefje minstens 1 keer loops te laten worden is omdat ze dan volwassener wordt en beter wordt in haar gedrag. Wel kan het bij een teefje zo zijn dat ze dominanter wordt. Dit is echter zelden het geval.


Het is aan te raden om tot 3 maanden na de loopsheid te wachten met steriliseren.


De operatie

Voor de operatie wordt je hond nog even onderzocht door je dierenarts om te kijken of hij gezond is. Daarna wordt hij onder narcose gebracht en aan de hartbewaking gelegd.


Een deel van de buik wordt geschoren, zodat er een sneetje gemaakt kan worden om de testikels of eierstokken weg te halen.


Daarna wordt het sneetje weer gehecht en kan de hond bijkomen.


Verzorging na de operatie

Vaak kan je je lieve viervoeter dezelfde dag nog ophalen bij je dierenarts.


Na de operatie is je hond nog een beetje sloom, deels door de operatie en deels nog door de narcose, maar die is vrij snel wel weer uitgewerkt.


Zorg dat je hond genoeg rust pakt om de wond te laten genezen, dus doe geen (ruige) activiteiten met hem.


Vaak worden er onderhuids oplosbare hechtingen gebruikt, dus je hoeft hiervoor niet terug naar de dierenarts om die er uit te laten halen.


Wat ook handig is na de operatie is een Medical Pet Shirt, zoals het plaatje hieronder. Dit is een shirt voor je hond wat er voor zorgt dat hij niet aan zijn wond kan likken en het is goed voor de algemene hygiëne van de wond. Ook is het een mooi alternatief voor zo'n ouderwetse lampenkap!



Conclusie

Het castreren of steriliseren van je hond is een erg routine operatie, maar er zitten wel wat voor- en nadelen aan. Maak voor jezelf de overweging of je het het waard vindt en bespreek met je dierenarts wat hem of haar het beste lijkt.


Meer artikelen

bottom of page