top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

Alles over het tanden wisselen van je hond en hoe je de pijn verzacht!


Baasje kijkt in bek van puppy die tanden wisselt

Puppy’s worden net als de meeste andere zoogdieren, tandeloos geboren, maar in het tandvlees zitten al wel de kiemen voor niet alleen het melk- maar ook het definitieve gebit.


Zo’n twee à drie weken na de geboorte verschijnen de eerste melktandjes. Na een maand of twee is het melkgebit compleet en past het precies in het nog niet volgroeide bekje van je pup.


In dit artikel vertel ik je alles over het tanden wisselen van je pup en geef ik je tips hoe je de pijn kan verzachten in deze periode.


Onderwerpen


Vlijmscherp

De melktandjes zijn spits en vlijmscherp en daar zijn verschillende redenen voor. Door die scherpe tandjes gaat het drinken bij de moeder pijn doen en dat zorgt er vanzelf voor dat moeder de pups minder laat drinken en het tijd wordt voor vast(er) voedsel.


Ook leert de pup in het nest hoe hard hij in zijn soortgenootjes kan bijten.


Waarom wisselt een puppy tanden?

Zo’n melkgebitje is niet sterk genoeg om een heel (honden)leven mee te gaan. Daarom wisselt niet alleen een pup maar ook de mens van gebit.


De tanden en kiezen van het definitieve gebit van een hond zijn een stuk groter en zo’n volwassen hondengebit heeft meer ruimte in de kaken nodig. Daarvoor moeten de kaken van een pup eerst uitgegroeid zijn.


Op welke leeftijd gaat mijn puppy tanden wisselen?

Wanneer je pup tussen de drie en vijf maanden oud is, begint het wisselen en komt het definitieve gebit door.


Dat tijdstip is overigens wel afhankelijk van het ras en de grootte van de hond. Vaak wisselen de grote hondenrassen eerder dan kleine.


Wat is de volgorde van het tanden wisselen

Het wisselen begint met de snij- en voortanden en pas later, wanneer de pup tussen de vier tot zeven maanden is, volgen de hoektanden en de kiezen. De achterste kiezen komen door als de blijvende kiezen.


Hoelang duurt het tanden wisselen bij een hond?

Wanneer een pup rond de zeven maanden oud is, zijn de meeste tanden en kiezen wel gewisseld.


Je pup heeft nu een echt vleesetersgebit met tanden en kiezen om een prooi te vangen en te verscheuren. De hoektanden dienen om een prooi te grijpen, met de snijtanden wordt het vlees afgescheurd en de kiezen worden gebruikt om het voedsel te vermalen.


Volwassen hondengebit

Een volwassen hondengebit bezit daarvoor twee soorten kiezen. De zogenaamde premolaren ook wel voor- of kleine kiezen genoemd en de molaren, de zogenaamde ware kiezen. In het melkgebit ontbreken de molaren.


Wat zijn bijwerkingen tijdens het tanden wisselen van mijn hond?

Er zijn een aantal bijwerkingen die je op kunnen vallen bij je hond tijdens het wisselen van de tanden:

  • Bijten. Hoewel het wisselen over het algemeen niet heel veel pijn doet, kan jouw puppy wel bijtgedrag gaan vertonen. Een pijnlijke bek irriteert en bijten in je spullen en handen is ‘normaal’ in de wisselperiode. Bijten op spullen is natuurlijk gedrag, maar bijten in je handen hoef je niet te accepteren. Over het algemeen stopt na het wisselen van het melkgebit ook het happen en bijten.

  • Speekselvloed en uit de bek stinken. Bij sommige honden ontstaat er veel speeksel in de bek en soms stinkt dat. Dat uit de bek stinken is van korte duur en het gaat vanzelf weer over.

  • Gebit controleren. Oefen in deze periode alvast met het vasthouden en openen van de bek. Pups moeten namelijk al jong leren dat hun bek en gebit gecontroleerd wordt. Wanneer ze tussen de acht en twaalf weken zijn, zitten ze in de eerste socialisatiefase en kun je ze dit makkelijk aanleren.

  • Tijdelijk hangoren. Heeft jouw pup recht opstaande oren? Dan kunnen die oren tijdens het wisselen wel eens gaan hangen. Dit komt omdat er calcium wordt gebruikt voor de aanmaak van de nieuwe tanden. Geef je pup echter géén extra calcium, want dat kan tot groeiproblemen leiden en goede hondenvoeding bevat er al voldoende van.


Kan een pup ziek zijn door het tanden wisselen?

Wisselen van gebit brengt vaak met zich mee dat een pup een tijdje niet lekker in zijn vel zit. Soms hebben ze minder eetlust hebben en zijn wat ‘hangerig’.


Omdat je pup een ongemakkelijke tijd doorloopt tijdens het wisselen van tanden, kan het ook voorkomen dat je pup in deze periode meer plast of zelf weer (tijdelijk) onzindelijk wordt.


Diarree of overgeven

Ook komt het wel voor dat je pup diarree krijgt of gaat overgeven. Vaak gaat dit vanzelf weer over.


Wanneer je pup last krijgt van diarree is het belangrijk dat het dier de beschikking over voldoende water heeft, want diarree droogt uit.


Wanneer de diarree of het overgeven te lang aanhoudt, moet je contact opnemen met je dierenarts.


Wat te doen als de melktanden van mijn hond niet uitvallen?

Bij het wisselen van tanden kunnen nog wel eens problemen optreden. Vooral bij kleine rassen.


Het meest voorkomende probleem zijn te lang blijvende melktanden. De melktand is nog aanwezig als het blijvende gebit al doorgekomen is.


Wanneer je puppy als hij zes maanden oud is niet al zijn melktanden verloren heeft, kan het zijn dat de melktanden verwijderd moeten worden.


Controleer het gebit van je pup, ook het melkgebit

Normaal gesproken wordt, als er een nieuwe tand groeit, het tandvlees dunner zodat de tand naar buiten kan. Soms gebeurt dat niet en blijft er dik tandvlees over de tand liggen.


Dat is best pijnlijk voor je pup. Houd daarom ook het melkgebit van je pup goed in de gaten en ga naar je dierenarts wanneer je afwijkingen ziet.


Wat te doen tegen de pijn?

Het uitvallen van de melktanden en het doorkomen van het definitieve gebit kunnen irritatie en druk veroorzaken. Pups proberen vaak zelf het wisselen te stimuleren door rondom de pijnlijke of drukkende plek te gaan kauwen.


Je kunt de pup helpen door hem verkoelend kauwmateriaal te geven, want kou verzacht.


In mijn artikel '10x het beste speelgoed voor je tanden-wisselende puppy!' heb ik 10 topspeeltjes op een rij gezet die je puppy helpen de pijn te verlichten tijdens het wisselen van hun tanden.


Koelkast en zacht voer

Je kan een kauwspeeltje even een tijdje in de koelkast leggen, dat werkt verzachtend. Ook kan het voorkomen dat je pup in de wisselperiode moeite heeft met het kauwen van brokken.


Maak daarom droogvoer tijdens deze periode aan met water of geef zacht puppyvoer.


Conclusie

Het tanden wisselen bij pups kan een periode van ongemak zijn. Je kunt je pup helpen om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen door:

  • Te zorgen voor voldoende stevige kauwspeeltjes

  • Het gebit van je pup in de gaten te houden

  • Begrip en geduld tonen voor eventueel vervelend of lastig gedrag van je pup tijdens deze periode

Meer artikelen

bottom of page