top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

Je hond verzorgen? Dit zijn de 7 belangrijkste dingen waar je op moet letten!


schattige vermoeide puppy ligt op een kleedje

Een belangrijk onderdeel van het hebben van een hond is de verzorging. Een aantal dingen zijn onmisbaar bij de verzorging van je hond. Je wil je viervoeter natuurlijk niet verwaarlozen.


Je wil zolang mogelijk van hem kunnen genieten en hem gezond houden. Daarom bij deze een paar handige tips die je helpen bij het verzorgen van je hond. Een gezonde hond is immers een blije hond!


Onderwerpen


1. Bewegen/uitlaten

Zoals je waarschijnlijk wel weet hebben honden genoeg beweging nodig.


Zo kan je het beste een paar keer per dag een goede wandeling maken, maar laat hem ook af en toe los rennen en spelen met andere honden.


Vaak heb je hiervoor wel een park of een hondenveldje. Zo kan hij lekker z’n energie kwijt en heeft hij sociaal contact.


De wandeling hoeft niet per se heel lang of inspannend te zijn. Het is vooral belangrijk dat je hem in ieder geval wel lekker laat snuffelen. Dat daagt hem mentaal uit en geeft hem een stuk meer voldoening dan wanneer je met mach 3 'ff snel' een wandeling maakt.



Natuurlijk verschilt het wel wat voor hond je hebt hoe vaak ‘ie naar buiten moet.

Zorg wel dat je ook binnen genoeg aandacht gunt aan je hond door af en toe leuke activiteiten met hem te doen.


2. Rust

Na de wandeling of na lekker gespeeld te hebben met andere honden is het ook belangrijk dat je hond genoeg rust pakt. Zorg dat hij zijn eigen plekje heeft waar niet al teveel lawaai is, zodat hij zich rustig terug kan trekken op het moment dat hij daar behoefte aan heeft.


Als hij op deze plek ligt, dat kan een mand, hok of bench zijn, stoor hem dan ook niet en laat hem lekker rusten en slapen. Zo kan hij voldoende rust nemen en gaat hij ook niet lopen vervelen.


3. Eten geven

Je zou het misschien niet verwachten, maar honden hebben ook eten nodig (ja, echt!). Je hebt verschillende soorten voedsel voor je hond, namelijk vers vlees, hondenbrokken en natvoer.


Maar wat zijn de verschillen en wat is dan het beste voor jouw hond?

In dit artikel van dogline.nl staat het allemaal uitgebreid beschreven.


Wat voor voer je ook neemt voor je hond, het beste voer haal je wat mij betreft bij Organimal. Het hondenvoer is hier 100% natuurlijk, dus volledig zonder onnodige en ongezonde toevoegingen. Probeer het nu zelf!


4. Gebitsverzorging

Net als bij mensen is een gezond gebit belangrijk. Helaas komen tandproblemen bij honden best vaak voor, vooral bij kleine honden, maar het goede nieuws is dat je dit goed kan voorkomen of verhelpen.


Zo kun je bijvoorbeeld je hond zijn tanden poetsen. Je hebt hiervoor speciale honden tandenborstels.


Zo heb je bijvoorbeeld een soort vingerhoedjes, maar je hebt ze ook die lijken op gewone tandenborstels. Het is persoonlijke voorkeur welke je het prettigst vindt en welke het beste werkt voor jouw hond.


Aan de tandpasta zit vaak een lekker geurtje en smaakje, zodat tanden poetsen voor je hond een prettige ervaring wordt.


Ook heb je speciaal mondwater voor honden. Je hoeft hiervan maar een theelepeltje in z’n drinkwater te doen en het heeft al effect. Het verzorgt het gebit en je hond ruikt een stuk frisser uit z’n bekkie!


Meer advies over de gebitsverzorging bij je hond en wat aanbevelingen voor tandenborstels lees je in mijn artikel over wat je moet doen als je hond uit zijn bek stinkt.


gif

5. De vacht mooi en schoon houden

De vacht verzorgen is ook van groot belang. Niet alleen ziet het er dan niet verwaarloosd uit, maar het zorgt er ook voor dat de vacht en de huid eronder schoon en gezond blijven.


De vacht kan je verzorgen door middel van borstelen en kammen. Hiermee haal je de klitten uit de vacht en verspreid je het talg over de haren, waardoor het beter beschermd wordt en nog mooi gaat glanzen ook.


Af en toe een lekker bad kan ook zeker geen kwaad. Hiermee houdt je de vacht mooi en schoon. Alleen niet te vaak, want dat is ook weer niet goed voor je hond.


Sommige honden hebben er ook baat bij als de vacht geplukt wordt. Dit geeft de nieuwe vacht weer ruimte om te groeien, wat ook bijdraagt aan een mooie en goed verzorgde vacht.


6. Vaccinatie en gezondheidschecks

Bezoek regelmatig een dierenarts voor controle. Bij een puppy is het sowieso belangrijk dat je hem de eerste paar weken laat inenten.


Standaard wordt een pup na zes weken geënt tegen Hondenziekte en Parvo, na acht a negen weken tegen Parvo en Ziekte van Weil en na 12 a 13 weken tegen HCC, Parvo, Ziekte van Weil en Hondenziekte.


Deze laatste ronde wordt na een jaar herhaald. Je kan ook nog kiezen voor een vaccinatie tegen Rabiës, maar deze is niet verplicht, behalve als je naar het buitenland gaat.


Daarna moet de hond elk jaar terugkomen voor een nieuwe vaccinatie tegen de Ziekte van Weil. Vaccineren tegen HCC, Parvo en Hondenziekte moet elke drie jaar gebeuren.


Ook als je hond gewoon gezond lijkt is het verstandig om eens in de zoveel tijd toch een controle te doen bij de dierenarts, dit kan zeker geen kwaad.


Lees hier alles over vaccinaties bij je pup.


blije hond bij dierenarts

7. Ontworming en vlooien/tekencontrole

Het is belangrijk om je hond regelmatig te ontwormen. Bij een puppy na twee, vier, zes en acht weken. Daarna elke maand, totdat hij zes maanden oud is. Daarna is het zaak dat je hem in principe vier keer per jaar ontwormt, dus elke drie maanden.


Het is niet alleen voor je hond belangrijk, maar ook voor jezelf. Wormen zijn namelijk overdraagbaar op de mens, en die wil je natuurlijk graag voorkomen.


Aangezien je hond vaak door de bosjes en hoog gras huppelt, is het ook van belang om regelmatig te checken op vlooien en teken. Teken kan je er redelijk gemakkelijk uit halen met een tekentang. Vlooien daarentegen zijn wat lastiger te bestrijden.


Vlooien zijn sowieso lastig te vinden. Vaak zitten er dan kleine zwarte puntjes in de vacht, vlooienpoepjes genaamd. Als je deze op een nat stuk keukenpapier legt en ze geven een rode kleur af, dan zijn het hoogstwaarschijnlijk vlooienpoepjes. Die rode kleur komt van het opgezogen bloed.


Als je hond vlooien heeft kan je vlooienspray gebruiken, om ze te bestrijden. Wat ook helpt om vlooien zowel te bestrijden als te voorkomen is een vlooienhalsband.


Het kan ook verstandig zijn om een bestrijdingsplan te maken met je dierenarts. De vlooien op je hond zijn namelijk nog geen 10% van de vlooien in je omgeving!


De rest zit dus waarschijnlijk in en rondom het huis. Als je een anti-vlooien spray gebruikt, spray dan vooral ook op andere plekken in je huis, zeker waar je hond veel komt, zoals z'n mand en bench bijvoorbeeld.


Conclusie

Zoals je ziet moet je op een aantal dingen letten als je goed voor je hond wil verzorgen. Gelukkig valt het allemaal wel reuze mee.


En natuurlijk heb je dit ook graag allemaal over voor je lieve harige vriend!


Meer artikelen

bottom of page