Wanneer je een jonge hond hebt, ben je er misschien al op aan het wachten: de eerste loopsheid van je hondje. In dit artikel vertel ik je alles over de eerste loopsheid en hoe je deze kunt herkennen.
De eerste loopsheid bij een teef merk je aan een aantal dingen: het gedrag verandert, ze is onrustig en is snel afgeleid. Ook gaat het teefje meer plassen, krijgt ze een opgezwollen vulva en bloederige afscheiding. Houd haar goed in de gaten, om ongewenste bestijgingen van reuen te voorkomen.
Onderwerpen
De eerste loopsheid van je hond
Op welke leeftijd komt de eerste loopsheid?
Wat zijn de symptomen van de eerste loopsheid?
Wat zijn de 4 fases van de loopsheid?
Wat is schijnzwangerschap?
Do's & don'ts tijdens de loopsheid
Steriliseren van je hond
Conclusie
De eerste loopsheid van je hond
Net als mensen, maken honden een fysieke ontwikkeling door. Ze ontwikkelen van puppy tot volwassen hond. Dat betekent ook dat honden een puberteit kennen.
Vanaf vijf maanden zal je hond dan ook in de puberteit komen. Je kunt dit, vooral bij reutjes, merken aan veranderingen in het gedrag.
Bij teefjes treedt tijdens de puberteit de eerste loopsheid op: de vruchtbare periode van de hond. Het lichaam van de hond bereidt zich voor op een dekking en bevruchting.
Tijdens de verschillende fases van de loopsheid schommelen de hormoonspiegels van de teef. De hond maakt tijdens deze fases verschillende lichamelijke veranderingen door.
Op welke leeftijd komt de eerste loopsheid?
Wanneer de eerste loopsheid zich voordoet is natuurlijk bij iedere hond verschillend. Hoe groter het ras is, hoe langer het kan duren voordat het hondje loops wordt.
Kleine rassen krijgen hun eerste loopsheid meestal tussen de 6 en 10 maanden. Bij grotere rassen geldt een regel van 10 tot 16 maanden.
Hoe groter het ras, hoe later de loopsheid optreedt. Bij echt grote rassen, zoals de Sint-Bernard, kan dit dus nog langer duren!
De meeste teefjes worden twee keer per jaar loops. Wel zijn er een paar rassen waarbij dit maar een keer per jaar gebeurt.
Teefjes kennen geen menopauze, zoals bij mensen: zij blijven hun hele leven vruchtbaar.
Wanneer je hond na twee jaar nog geen eerste loopsheid heeft gehad is het verstandig een bezoek aan de dierenarts te brengen.
Wat zijn de symptomen van de eerste loopsheid?
Loopsheid kun je herkennen aan verschillende veranderingen in het gedrag en het lichaam van je hondje. Dit is natuurlijk voor iedere hond verschillend.
Voor de loopsheid begint, kun je al merken dat reuen meer interesse krijgen in je hond. Ze zullen je hond uitgebreid besnuffelen, achtervolgen en niet met rust laten.
Let in deze periode goed op je hond: teefjes zijn hier niet van gediend: enkel op de vruchtbare dagen zullen zij mannelijke aandacht op prijs stellen!
Let goed op je hond en houd haar aangelijnd om vechtpartijen of onbedoelde dekkingen te voorkomen.
Ook kun je aan het gedrag van je hond zelf veranderingen merken. Ze kan onrustig zijn, humeurig en snel afgeleid. Trainen zal minder soepel gaan en het vervullen van taken zal moeilijker voor haar zijn.
Dit is ook een goede reden om je hond tijdens deze periode aan de lijn te houden: de kans dat ze wegloopt en niet gehoorzaamt is nu groter.
Ook zijn er verschillende lichamelijke veranderingen, waaraan je kunt merken dat de loopsheid van je hond eraan zit te komen of al is begonnen.
Veel plassen, kleine beetjes plassen
Opgezwollen vulva
Bloederige afscheiding. Je kunt het bloed in huis vinden, maar je kunt het ook herkennen aan het vele likken/schoonmaken dat de teef zal doen
Wat zijn de 4 fases van de loopsheid?
De loopsheid van de teef kent vier verschillende fasen:
Pro-oestrus: de voorbereiding op de vruchtbare periode. De vulva zal opzwellen en de teef zal bloederige afscheiding verliezen. Ze zal erg onrustig zijn
Oestrus: de dagen waar de eisprong plaatsvindt. Je hond is nu bereid om te paren en zal zeer interessant ruiken voor andere reuen, maar ook voor teven
Post-oestrus: de teef is nu niet meer vruchtbaar. Ze is op dit moment drachtig wanneer ze gedekt is en schijndrachtig wanneer ze niet gedekt is
Anoestrus: de rustperiode.
Wat is schijnzwangerschap?
De schijndracht of schijnzwangerschap is de periode na de vruchtbare periode. Iedere teef heeft dus een schijndracht! Dit komt door de opgebouwde hormoonspiegels, die weer moeten dalen.
Bij de meeste honden merk je niets van deze schijndracht. Sommige teefjes hebben er erg veel last van. Dit kun je zien door het vertonen van ander gedrag: ze kan haar speeltjes gaan verzamelen en hier erg bezitterig over zijn, tot agressie aan toe.
Soms wil ze een nest maken, is ze humeurig, depressief, verdrietig en heeft ze geen honger of dorst. Ook kunnen de tepels opzwellen en zelfs melk gaan produceren.
Soms kan de schijndracht lang duren of heeft je teef er erg veel last van. Bezoek dan de dierenarts: zij kunnen een medicijn geven waardoor de schijndracht gestopt wordt.
Verder kun je je hond helpen door haar proberen af te leiden en veel mee naar buiten te nemen. Sterilisatie stopt de loopsheid en voorkomt dus ook schijnzwangerschap.
Do’s & don’ts tijdens de loopsheid
Do's
Gun je hond genoeg rust
Wandel op rustige tijden en op rustige plekken
Let op de hygiëne. Niet ieder teefje houdt zich goed schoon. Je kunt je hond een loopsheidbroekje aan doen, zoals deze.
Geef je hond thuis of in de tuin meer beweging
Geef de hond afleiding
Don'ts
Laat je hond niet los open en verlies haar niet uit het oog
Laat je hond niet bij reuen in de buurt
Doe geen moeilijke en veeleisende trainingen met je hond
Steriliseren van je hond
Wil je niet dat je teefje loops wordt? Of wil je een dracht voorkomen? Dan kan het steriliseren van je teefje een goede oplossing zijn.
De eierstokken worden dan verwijderd, waardoor de hormooncyclus stopt. Ze is dan ook niet meer vruchtbaar.
Sterilisatie kan op iedere leeftijd worden gedaan, maar de meeste dierenartsen adviseren om te wachten tot de eerste loopsheid voorbij is.
Of je je hond wil laten steriliseren, is een persoonlijke keuze. Sterilisatie van de teef heeft een hoop voordelen maar ook enkele nadelen.
Een groot voordeel is dat je hond geen loopsheid meer heeft en niet meer vruchtbaar is. Ook verkleint het de kans op tumoren in de melkklieren en ontstekingen in de baarmoeder.
Ook zijn er enkele nadelen. Sommige baasjes merken gedragsveranderingen aan hun hond wanneer de hond gesteriliseerd is. Ook kan, vooral bij grote rassen, incontinentie optreden na de sterilisatie.
Om te zien wat de effecten van sterilisatie bij je teef zouden zijn, kan je eerst chemische castratie bij je hond overwegen. Hierdoor worden haar hormonen onderdrukt en ontdek je wat dit voor effect heeft op je hond.
Conclusie
De eerste loopsheid van je hond kun je duidelijk herkennen aan een aantal veranderingen in het gedrag en het lichaam van je hond.
Tijdens de loopsheid is je hond enige tijd vruchtbaar: pas dus op! Om loopsheid en oeps-nestjes te voorkomen kun je ervoor kiezen je hond te laten steriliseren.
Ook dit kent weer voor- en nadelen, dus vraag goed na bij je dierenarts wat voor jouw hond de beste keuze is.
Dit zijn mijn favoriete webwinkels voor al mijn hondenspullen!
Als hondeneigenaar wil je natuurlijk het beste voor je hond. Daarom koop je hoogstwaarschijnlijk regelmatig nieuwe spullen voor je hond.
Nieuwe speeltjes, nieuwe snacks, een nieuwe bench. Voor mij is het precies hetzelfde.
Mijn grootste favoriet voor het kopen van nieuwe hondenspullen is toch wel bol.com. Ze hebben een enorm aanbod en meestal heb je het de volgende dag al in huis!
Zelfs met het enorme aanbod heeft bol niet altijd wat ik zoek. In dat geval is mijn eerstvolgende keus vaak Medpets.nl of Brekz.nl.
Ook deze webshops hebben een geweldig aanbod, een goede reputatie en snelle levering.
Doe je volgende boodschap dus bij een van deze webshops en voorkom onaangename verrassingen!